Romeins verleden

In Voerendaal zijn bijzondere Romeinse vondsten gedaan. De Romeinen waren zo'n 2000 jaar geleden prominent aanwezig. Het landschap in Voerendaal bestond in die tijd vooral uit villa's, grote landerijen die graan en andere producten leverden.  

Villa Voerendaal

Langs de Steinweg in Voerendaal zijn de restanten van de grootste Romeinse villa in Nederland, de Romeinse villa ' Ten Hoven' gevonden. De villa bestond uit meerdere gebouwen en een imposante zuilengalerij van bijna 200 meter! Langs de Steinweg, ter hoogte van de boerderij Ten Hoven, vindt u een informatiebord.

Via Belgica

Door Voerendaal liep de Romeinse hoofdweg, die in totaal 400 kilometer lang was en liep van de Franse zeekust naar het  Duitse Rijnland. Deze weg, de Via Belgica, liep dwars door Zuid-Limburg, grofweg van Maastricht naar Heerlen. De Via Belgica liep dwars door Voerendaal. Langs de oude Midweg in Voerendaal, ter hoogte van het bedrijventerrein, is het profiel van deze Via Belgica opgegraven. De Via Belgica is via een website en een gratis app digitaal te beleven! Op de website vindt u informatie over de Via Belgica en Romeins Zuid-Limburg. U kunt hier ook een gratis app downloaden waarmee u op pad kunt met de mobiele versie van de website. 

In het Thermenmuseum in Heerlen kunt u voor € 2,50 een brochure met een wandel/fietsroute kopen, die u langs de Romeinse vindplaatsen in Voerendaal en Heerlen voert. Een mooie route is de fietsroute langs het traject van de Via Belgica.

Kunradersteen en kalksteen

De Romeinen bouwden al met Kunradersteen, die uitsluitend hier in Voerendaal gewonnen wordt. Sinds 2012 is de Kunradersteengroeve geopend, de enige plaats in Nederland waar steen wordt gewonnen. In Voerendaal zijn nog tal van historische gebouwen te zien waar Kunradersteen in is verwerkt.
De zachtere kalksteen werd ook gebruikt voor het maken van mortel/cement. De Romeinen hebben het cement uitgevonden. Het werd gebruikt voor metselwerk en voor het witkalken van muren en het dichtplamuren van vloeren, zoals te zien is in in het badgebouw in Heerlen.

Coriovallum

Coriovallum (Heerlen) was een belangrijk centrum met veel ambachtslieden en handelaren. In het Thermenmuseum in Heerlen ziet u het best bewaarde Romeinse gebouw van Nederland, het badgebouw van Coriovallum. Ook kunt u hier zien hoe het dagelijkse leven in de Romeinse tijd er uit zag.