Thematische wandelroutes

Themaroutes Land van Kalk 

U kunt het Land van Kalk zelf gaan zien en beleven!  U heeft de keuze uit twee wandelroutes: de Kalkovenroute (8,5 km) en de Kunradersteenroute (10,5 km). De wandelroutes zijn gemarkeerd en ook geschikt voor gezinnen met kinderen. De mascotte "Sebas" uit het Land van Kalk wijst kinderen de weg op beide wandelroutes. Een gratis wandelbrochure met toelichting en routebeschrijving is verkrijgbaar bij één van de de startpunten van de routes: Herberg de Bernardushoeve, Wijngoed Fromberg of Herberg de Pintelier. U kunt de brochure ook ophalen bij het VVV-servicepunt in Voerendaal

Themaroute Kruistocht op wandelschoenen

Wegkruisen staan langs wegen en paden, in dorpen of midden in het landschap. In de themaroute Kruistocht op wandelschoenen vertellen we tijdens het wandelen het verhaal dat bij de kruisen hoort. Er zijn verschillende routes uitgezet die door de gemeenten Voerendaaal, Simpelveld en Gulpen-Wittem voeren. De route in Voerendaal is circa 5,5 kilometer en start bij Herberg de Bernardushoeve. De gratis brochure is te verkijgen bij de Bernardushoeve en bij het VVV-servicepunt in Voerendaal.   

5 Themaroutes door de 5 kernen van gemeente Voerendaal

Voerendaal heeft 5 kernen: Voerendaal, Kunrade, Ubachsberg, Klimmen en Ransdaal. In en om elke kern is een prachtige wandelroute uitgezet die de wandelaar meeneemt langs de mooiste plekjes.

Natuurlijk Steengoed 

Een basisroute van 5,5 km en een langere route van 6,5 km voeren u door Kunrade en Winthagen en over de Kunderberg. De term schilderachtig gaat zeker op voor de dorpskern Kunrade met zijn typische lintbebouwing. Schitterende panorama’s en aandacht voor traditie maken van deze wandeling een ware ontdekkingstocht. Ontdek onderweg de Via Belgica, één van de belangrijkste Romeinse militaire routes, kom erachter waarom Coca Cola pas later in Kunrade zijn intrede deed en geniet van bijzondere flora en fauna.

Klimmenderwijs 

Een basisroute van 6 km, een rolstoelvriendelijke extra lus van 3,2 km en een samengestelde route van 9,2 km in en om Klimmen laten u deze historische kern zelf ontdekken. Onderweg wordt u overrompeld door vele panorama’s, historische bezienswaardigheden, verhalen en mythes en de bijzondere flora en fauna, het kleine schutterijmuseum in café Keulen of de Villa de Proosdij met beeldentuin en galerie. Klimmenderwijs is de ideale wandeling.

Blindelings genieten 

Een bijzondere kijk op al het moois dat Ransdaal en het Ransdalerveld de wandelaar te bieden heeft. Onze zintuigen gebruiken we vaak onbewust en informeren ons over hetgeen we zien, ruiken, voelen, proeven en horen. Bij het realiseren van de route 'Blindelings genieten' is op een bijzondere wijze aandacht besteed aan visueel gehandicapten en de toegankelijkheid voor minder validen. Tijdens de wandeling wordt de wandelaar geattendeerd op diverse 'geniet suggesties' waarbij alle bij zintuigen en het 'zesde zintuig' bewust gebruikt kunnen worden.

De Achteromkijkroute 

Een wandelroute van 5,5 km of 7,5 km in en om Ubachsberg. De achteromkijkroute toont u het landelijke leven van het hoogstgelegen kerkdorp binnen de gemeente Voerendaal: Ubachsberg. Voor liefhebbers van rust, historie en natuurschoon is het plateau van Ubachsberg een uniek stukje Limburg. Tijdens de wandelroute kan de wandelaar, zowel vooruit- als achteromkijkend, genieten van tijdloze panorama’s en historische bezienswaardigheden.

De Roode Draed 

Een wandelroute van 5, 7,5 of 10,5 km rondom de kern Voerendaal. De route neemt de wandelaar op een poëtische wijze mee door een fraai stukje Voerendaal. Rust en Ruimte, Heden en Verleden worden op een unieke wijze met elkaar verbonden. De gedichten en teksten die u onderweg tegenkomt, laten u bovendien op bijzondere wijze genieten van de prachtige omgeving met historische kastelen en carréboerderijen.