Verspreiding jodiumtabletten

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) start deze week met het versturen van jodiumtabletten naar 1,2 miljoen huishoudens in Nederland.

Het ministerie biedt de tabletten aan om ons land goed voor te bereiden op een mogelijk kernongeval, net zoals we ons voorbereiden op andere mogelijke incidenten. Door de jodiumtabletten vooraf te verspreiden, zijn ze bij een kernongeval direct beschikbaar voor de mensen die baat hebben bij de beschermende werking ervan.

Wie krijgen jodiumtabletten?
In de zone van 20-100 km rondom een kerncentrale ontvangen huishoudens met kinderen tot 18 jaar per post een doosje jodiumtabletten. Ongeboren baby’s en kinderen tot 18 jaar lopen het meeste risico om later schildklierkanker te krijgen door opname van radioactief jodium. De kans op schildklierkanker door radioactief jodium neemt af naarmate mensen ouder zijn.

Waarvoor zijn jodiumtabletten?
Bij een kernongeval kunnen radioactieve stoffen vrijkomen. Bijvoorbeeld radioactief jodium. Dit kan onder andere via inademing in het lichaam terechtkomen en door de schildklier worden opgenomen. Door een jodiumtablet in te nemen, raakt de schildklier verzadigd met ‘gewoon’ jodium. De schildklier neemt dan minder radioactief jodium op. Het risico op schildklierkanker neemt daardoor af. In de bijsluiter in het doosje vindt u meer (medische) informatie over jodiumtabletten. De overheid zal duidelijk aangeven wanneer jodiumtabletten moeten worden ingenomen. Dit gebeurt via mobiele telefoon (NL-Alert), internet (www.limburgveilig.nl en www.vrzuidlimburg.nl) en de calamiteitenzender L1.

Voorbereiding op kernongeval
Jodiumtabletten beschermen alléén tegen de gevolgen van radioactief jodium. Ze bieden geen bescherming tegen andere radioactieve stoffen die bij een kernongeval kunnen vrijkomen. Daarom kan de overheid ook andere beschermende maatregelen afkondigen, zoals schuilen en maatregelen om te voorkomen dat voedsel dat besmet is met radioactieve stoffen wordt gegeten. De Limburgse veiligheidsregio’s bereiden zich voor op verschillende risico’s. Denk aan een stroomstoring, extreem weer, brand of overstroming, maar ook een ongeval in een kerncentrale. De dichtstbijzijnde kerncentrales voor Limburg liggen beiden in België, te weten Tihange en Doel. Deze kerncentrales voldoen aan strenge (internationale) veiligheidseisen.

Voor vragen en meer informatie kunt u kijken op de website www.waaromkrijgikjodiumtabletten.nl. In onderstaande documenten vindt u meer informatie.