Talent Werkt!
De meeste mensen zetten hun talenten actief in. Voor hun werk, vrijwilligerswerk, als mantelzorger. Een actieve bijdrage aan de samenleving geeft het leven kleur en maakt dat een mens zich gezien en nuttig voelt. Je talenten inzetten en meedoen is niet voor iedereen even vanzelfsprekend. Voor mensen met een beperking is het soms moeilijk om hun talenten uit te dragen, waardoor zij onontdekt blijven. Voor andere mensen is de stap om iets te gaan doen simpelweg té groot geworden.
Talent Werkt is dé paraplu voor alle initiatieven in Voerendaal waardoor mensen de kans krijgen om hun talenten in te zetten en (weer) mee te doen in de samenleving. Het gaat hierbij niet alleen om werk, maar ook om vrijwilligerswerk en het organiseren van en deelnemen aan, tal van activiteiten in Voerendaal. Talent Werkt, werkt! Mensen met goede ideeën (ondernemers, inwoners, vrijwilligers van de Burgerij, politici, zzp’ers, vrijwilligers en medewerkers van de gemeente Voerendaal, ISD Kompas en Wozl) verzamelen tijdens Werkateliers ideeën en concrete acties, waarmee we talenten in Voerendaal een kans geven.
Daarnaast is er een boekje(pdf2 MB) uitgebracht waarin alle informatie te vinden is. Bekijk ook het filmpje over Groen Talent Werkt, Talent Werkt Ondernemers en Talent Werkt Vrijwilligers.
Meer weten of meedoen?
Volg Talent Werkt op Facebook. Wilt u ook een bijdrage leveren aan Talent Werkt? Of heeft u vragen of suggesties? Heeft u interesse in het boekje? Neem dan contact op via talentwerkt@voerendaal.nl.
Ken je talenten, dromen mag
Louis is jobcoach bij USG Restart en begeleidt jongeren naar werk. Zijn collega Patty is coach duurzame inzetbaarheid. Beiden begeleiden donderdagavond 13 december de workshop Talentscan, voor jongeren tussen de 16 en 24 jaar. Locatie is De Burgerij in Voerendaal. Louis laat de jongeren foto’s kiezen die hen aanspreken. De jongeren vertellen elkaar waarom ze voor juist deze foto’s hebben gekozen.
Een jongen (20) somt enthousiast en bijna uitputtend de onderdelen op van een auto. Een auto oppimpen en kaligrafie zijn zijn creatieve passies. Hij wil ambulancechauffeur worden; na zelf een zwaar ongeluk te hebben gehad. De oudste deelnemer is een studente van 24 jaar. Zij kiest foto’s van kinderen en van boeken, die staan voor haar studie Social Work en haar wens in de jeugdzorg te werken. Een van de twee jonge deelneemsters, een scholiere van 16, vertelt over haar passie: Nederlandstalige muziek luisteren. Ze oefent elke dag op het schrijven van liedjes, maar wil ook vrachtwagenchauffeur worden. Kunnen doen wat je wilt, vrijheid, niemand om je heen, naar het buitenland rijden en dan ook nog betaald krijgen. Dromen mag, moedigt Louis haar aan. Een andere deelneemster, ook 16 jaar, wil graag met kinderen werken, liefst met pubers. Geïnspireerd door haar eigen ervaringen, met iemand die voor haar nu het verschilt maakt.
Patty vertelt over het belang van zelf het heft in handen nemen, bij keuzes voor je toekomst. Ze vraagt de jongeren foto’s te selecteren, waarmee zij een bruiloft kunnen organiseren. De jongeren vertellen over het versieren van een kerstboom (inrichting, aankleding), over het klaar zetten van alle benodigde spullen (logistiek). Opvallend is dat de jongeren allemaal een andere foto kiezen, ze brengen allemaal een ander talent in.
Het invullen van een online talentenscan is de volgende stap, Louis en Patty nodigen de jongeren uit uitgesproken keuzes te maken, dan komt er het meest waardevolle uit de scan. Van belang is bij het invullen te kijken naar wat de jongere zelf vindt en wat hij of zij belangrijk vindt. Want wat een ander vindt, doet er niet toe; er is geen goed en fout. De scan is immers geen test, maar brengt in kaart waar je aanleg voor hebt.
Een van de items in de scan is het werken in een team. ‘’Ik wil wel in een team werken, maar het moet wel goed georganiseerd zijn. Niet een baas die steeds zegt wat ik fout doe, respect vind ik heel belangrijk’’.
Nadat de jongeren de talentscan hebben ingevuld, is het tijd voor iets heel anders. De jongeren verdiepen zich in de mogelijkheden van Virtual Reality. De Anti-discriminatievoorziening Limburg geeft een demonstratie van Virtual Reality-toepassingen die de ADV Limburg maakte om o.a. jongeren bewust te maken van discriminatie. De VR laat ervaren hoe het is om gediscrimineerd te worden.
Aan het slot van de avond schuiven de jongeren aan tafel voor een nabespreking. Niet individueel, maar met elkaar. Twee uur nadat ze elkaar voor het eerst ontmoetten, delen ze hun talenten, en bespreken ze wat zij belangrijk vinden. Waardering en zekerheid, noemt een van de jongeren. Patty legt het verschil uit tussen competenties – aan te leren – en talenten – aangeboren. Met Louis samen nodigt zij de jongeren uit vooruit te blikken op mogelijke studies en beroepen.