Onthulling Poort tot het Land van Kalk

Vandaag, donderdag 12 januari, onthulden gedeputeerde van de Provincie Stephan Satijn, directeur IBA Parkstad Ronald Wilmes en wethouder van Voerendaal Guillaume Delsing, de eerste Poort tot het Land van Kalk. Deze poort is het sluitstuk van de realisatie van Natuurtransferium Kunradersteengroeve in Voerendaal. Het is het startpunt van verschillende wandel- en fietsroutes door het prachtige natuurgebied Land van Kalk.

 

Natuurtransferium

Tussen Ubachsberg en Kunrade, in de mooie omgeving van het Land van Kalk en de Kunderberg, ligt het Natuurtransferium Kunradersteengroeve Voerendaal. Hier aan de rand van Parkstad is dit de eerste in een serie van drie poorten. De poort is gemaakt van een nieuw bouwmateriaal: Kuncrete. Dit is een samenvoeging van Kunradersteen en Concrete, oftewel samengeperst kunradersteengruis. 

Wethouder Guillaume Delsing: ‘We zijn trots op het Land van Kalk, dat voor een groot deel in Voerendaal ligt, en omarmen dit gebied. Met de toegangspoorten worden diverse wandelroutes in het Land van Kalk met elkaar verbonden en een prachtig gebied ontsloten. Ik hoop dat veel wandelaars, fietsers, inwoners en toeristen hiervan genieten.’  

Project IBA Parkstad

Het Oerland van Kalk, het hoogste plateau van Nederland, is een project van IBA Parkstad. Gemeenten Voerendaal en Simpelveld en IBA hebben gezamenlijk een landschappelijke visie voor het gebied opgesteld. Samen met gemeente Heerlen, Stadsregio Parkstad, de Provincie en lokale ondernemers is het plateau toegankelijk gemaakt via entrees langs hoofdroutes richting Heuvelland, Midden-Limburg en Aken. Het is een gebied met grote kwaliteiten: met een uniek natuurgebied, gebouwen van Kunradersteen en adembenemende vergezichten.

Het gebied is ontwikkeld tot een duurzame locatie voor recreatie, bezinning en inspiratie. De schakelpunten aan de randen van het plateau worden opgewaardeerd tot ‘Poorten van het Landschapspark’. Deze poorten, waarvan die bij de Kunradersteengroeve de eerste is, zijn bedoeld als bezoekersinformatiepunt en natuurtransferium. Daar kan men de auto parkeren en te voet of met de fiets verder het gebied in gaan Ook het natuurtransferium bij Mingersborg is in ontwikkeling en wordt op korte termijn opgeleverd.

Onthulling Poort
Onthulling Poort