Romeinse Villa Voerendaal geeft geheimen prijs

De beroemde Romeinse Villa Voerendaal geeft haar geheimen prijs. Nieuw onderzoek in opdracht van het Limburgs Museum levert een schat aan informatie op. Vrijdag 31 maart hebben archeologen tijdens het symposium Villa Voerendaal in het Limburgs Museum de onderzoeksresultaten gepresenteerd. 

De akker langs de Steinweg in Voerendaal is een bijzondere plek. In het verleden deden archeologen hier al meerdere opgravingen. Toch bleven veel van die ontdekkingen onder de radar. Tot 2019. Toen ging een team van archeologen aan de slag om de resultaten van het onderzoek te publiceren. Zij bestudeerden honderden foto's, tekeningen en maar liefst 45.000 objecten, waaronder scherven van potten, kruiken en amforen, bronzen munten, sieraden, dakpannen en beschilderd pleisterwerk. 

Meerjarig onderzoek

Villa Voerendaal is de meest indrukwekkende Romeinse Villa van Nederland. Na lang puzzelen ontdekten de archeologen ook de sporen van vele houten huizen. Huizen waarin mensen woonden voordat de stenen villa werd gebouwd en nadat de villa was verwoest. Een verhaal van wel duizend jaar lang. Volgens archeoloog Henk Hiddink is de opgraving van de villa ontzettend bijzonder: 'het grote complex is alles wat men als archeoloog zou wensen. Voerendaal is niet alleen de meest indrukwekkende villa van Romeins Nederland, bestaande uit een zuilengalerij van wel 130 meter lang, een badgebouw en een graanpakhuis. Het is ook een fort uit de IJzertijd, een versterkte toren uit de laat-Romeinse tijd en een begraafplaats uit de vroege Middeleeuwen. Na vier opgravingen in de afgelopen 130 jaar, is nu eindelijk het complete verhaal van Voerendaal verteld. Meer dan 1.000 jaar bewoning langs de Steinweg in Voerendaal.  Zo'n rijke geschiedenis is van geen enkele andere Nederlandse villa bekend. Deze opgraving is echt uniek in zijn compleetheid.'

Dit meerjarig onderzoek is  uitgevoerd in opdracht van het Limburgs Museum, met financiële steun van de provincie Limburg en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. 

Symposium 31 maart

Tijdens het  symposium in het Limburgs Museum vertelden archeologen over hun onderzoek, nieuwe inzichten, de vele vondsten en over de lange geschiedenis van Villa Voerendaal. 
Burgemeester Wil Houben was ook aanwezig, trots omdat de Romeinen Voerendaal ook al een woonaantrekkelijke gemeente vonden. 
Tevens werd het eerste exemplaar van het boek met het complete verhaal (in het Engels) uitgereikt aan de familie van toenmalige opgravingsleider Willem Willems. De publieksversie van het boek is te koop via het Limburgs Museum. Het onderzoek is gepubliceerd op de website van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Symposium Villa Voerendaal 31-3-2023