Zondag 23 april | Wandeling en expositie Villa Voerendaal 

Langs de Steinweg in Voerendaal werden al in 1891 Romeinse muren ontdekt. Die bleken onderdeel te zijn van de meest indrukwekkende Romeinse villa van Nederland. In de jaren ’20, ’40 en ’80 van de vorige eeuw vonden er nieuwe opgravingen plaats, aanvankelijk met prikstok en schep, later met moderne opgravingstechnieken. Helaas bleven de resultaten verborgen in archieven en depots. Tot nu. Onder leiding van het Limburgs Museum dook een team van archeologen en specialisten drie jaar lang in alles wat nooit goed bekeken is.

Ter gelegenheid van de afsluiting van dit onderzoek nemen regioarcheologe Hilde Vanneste en meesterverteller Marc Hermans u op zondag 23 april mee op een wandeltocht door Romeins Voerendaal.

Tijdens beide wandelingen pauzeert u onderweg bij hoeve Ten Hove aan de Steinweg in Voerendaal. Hier krijgt u een hapje en een drankje. In de gerenoveerde schuur van deze monumentale boerderij kunt u de 3D reconstructie van de Romeinse villa bekijken. Restaura is er met de mobiele leskoffer van Villa Voerendaal waarin ze o.a. laten zien hoe vondsten gerestaureerd worden. U kunt filmpjes bekijken over de opgravingen van villa Voerendaal en voor de kinderen zijn er diverse knutselactiviteiten. Het Limburgs museum is aanwezig met materiaal over de villa, de Via Belgica met een stand over de Dame van Voerendaal én het Archeologisch centrum De Vondst met een mobiele hotspot.

overzicht wandelingen

Aanmelden voor de wandelingen is noodzakelijk. Stuur vóór 17 april een mail naar info@voerendaal.nl o.v.v. aanmelden wandeling Villa Voerendaal. Laat ons weten of u Wandellus 1 of 2 loopt en met hoeveel personen u komt.

iemand die archeologische spullen

Hoeve Ten Hove is ook op eigen gelegenheid te bezoeken tussen 13.30 en 16.30 uur. De hoeve is uitsluitend te voet of via de fiets te bereiken (i.v.m. veiligheid en beperkte parkeerruimte). U kunt de auto parkeren bij golfbaan het Hoenshuis, Hoensweg 17 of op het Kerkplein in Voerendaal en van daaruit naar hoeve Ten Hove lopen aan de Steinweg 7 in Voerendaal.

wandelende mensen in voerendaal