De situatie in de Oekraïne

De oorlog in de Oekraïne houdt veel mensen bezig, dat merken we ook in Voerendaal. Inmiddels worden al een groot aantal gevluchte Oekraïners opgevangen in Nederland, zo ook in Voerendaal. Misschien kent u Oekraïners of mensen die iets voor hen willen doen, of wilt u dat zelf. De situatie is nog erg onzeker en verandert met de dag. Hierdoor is het nu nog lastig om concreet aan te geven met welke aantallen vluchtelingen Nederland rekening moet houden. Wel is er vanuit het kabinet een oproep gedaan aan alle veiligheidsregio’s om voorbereidingen te treffen voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen.

Stand van zaken gemeente Voerendaal

Op dit moment inventariseren wij mogelijke opvangplekken binnen de gemeente Voerendaal. Zodra er meer duidelijkheid is, passen wij de informatie op deze pagina aan. 

Oekraïners die zich melden bij de gemeente Voerendaal worden in eerste instantie doorverwezen naar de doorstroomlocatie in het MECC die sinds donderdag 10 maart 2022 operationeel is. Hier vindt de eerste inventarisatie van de hulpvraag plaats, waarna er gericht hulp geboden kan worden.

Initiatieven in de gemeente Voerendaal

Er worden op dit moment allerlei particuliere initiatieven opgezet om de Oekraïense vluchtelingen te helpen: inzameling van kleding, geld of andere producten, particuliere opvang enz. Als gemeente plaatsen we graag een overzicht van de initiatieven in Voerendaal op deze pagina en onze Facebookpagina. 

Kent u zo’n initiatief of heeft u er zelf één opgestart? Meld dit dan via ondersteuning-oekraine@voerendaal.nl en wij zorgen ervoor dat uw initiatief hier toegevoegd wordt.

Praktische informatie

Landelijk

Meer informatie over de Russische inval in Oekraïne, antwoorden op veel gestelde vragen en praktische informatie voor Nederlanders in Oekraïne vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Hulp bieden

Op www.vluchtelingenwerk.nl leest u de meest recente informatie over de mogelijkheden die er zijn om, op welke wijze dan ook, de vluchtelingen uit de Oekraïne te helpen.

Vluchtelingen uit Oekraïne opvangen

Ter ondersteuning van de particuliere opvang is de Handreiking Particuliere Opvang Oekraïners opgesteld en gepubliceerd. Hierin vinden particulieren informatie over hoe zij een opvangplek aan kunnen bieden, waar zij op moeten letten en welke voorzieningen er beschikbaar zijn.

Takecarebnb is een organisatie die gastgezinnen zoekt en begeleidt. Op hun site vindt u informatie over het opvangen van vluchtelingen, wat hierbij komt kijken en hoe u zich aan kunt melden.

Verblijf in Nederland voor vluchtelingen uit Oekraïne

Op de website van de Immigratie en Naturalisatiedienst staat actuele informatie over de gevolgen voor verblijf en aanvragen voor mensen die uit Oekraïne komen.

Zelf hulp nodig?
Zelf hulp nodig

Maakt u zich zorgen over de oorlog in Oekraïne en bent u bang of angstig hierover? Praat erover met familie, vrienden of bekenden. Probeer daarbij zoveel mogelijk uw dagelijkse routine aan te houden.

Mocht u er alleen of met uw eigen netwerk niet uitkomen, overleg dan met uw (huis)arts. Tevens kunt u terecht bij Stichting MIND Korrelatie, hier staan psychologen u gratis te woord en kunnen u doorverwijzen indien nodig.

Bij De Luisterlijn kunt u uw verhaal kwijt bij een getrainde vrijwilliger. De Luisterlijn is 24 uur per dag en zeven dagen in de week te bereiken op nummer 088-0767 000.

Vragen aan de gemeente?

Voor vragen over dit onderwerp hebben wij een apart mailadres opgezet. Vragen kunt u stellen via ondersteuning-oekraine@voerendaal.nl. 
Ook telefonisch kunt u uw vragen stellen via het algemene nummer van de gemeente Voerendaal: 045 - 575 33 99

Veel gestelde vragen

Wij hebben veel gestelde vragen over de situatie in de Oekraïne. voor u op een rij gezet.  Wij werken er hard aan om uw vragen zo snel mogelijk te beantwoorden. Wij vullen dit overzicht dan ook met enige regelmaat aan. Staat uw vraag en antwoord er niet bij? 
Neem dan contact op via ondersteuning-oekraine@voerendaal.nl