Help de Limburgse natuur: lever je overgebleven medicijnen in bij apotheek of huisarts!
In Nederland gebruiken we steeds meer medicijnen. Dat is niet zonder gevolgen: medicijnresten in het water vormen een groeiend probleem voor de waterkwaliteit en onze natuur. Een deel van deze resten komt via urine, ontlasting, of bij het douchen in het riool terecht. Soms worden medicijnen zelfs rechtstreeks door het toilet of de gootsteen gespoeld.
Helaas kunnen we op dit moment nog niet alle medicijnresten uit het afvalwater filteren. Zo komen er steeds grotere hoeveelheden in sloten, beken en rivieren terecht, ook in onze mooie Limburgse natuur. Medicijnresten in het water hebben een schadelijke invloed op de planten en dieren die hier leven. Pijnstillers kunnen bijvoorbeeld het weefsel van vissen aantasten, en anticonceptiemiddelen zorgen voor geslachtsveranderingen bij vissen. Antipsychotica veranderen zelfs het gedrag van kleine waterdieren, zoals kreeftjes. Een triest voorbeeld is de Elrits, een klein karperachtig visje dat alleen kan leven in schoon water. Door vervuiling is deze vis al op veel plekken uit Limburg verdwenen. In Limburg zwemt hij nog in de Geul en wordt hij af en toe nog in de Maas gespot.
Inzamelactie tijdens de Week van ons Water
Om bij te dragen aan een schone Limburgse natuur organiseren huisartsen en apotheken uit de regio Westelijke Mijnstreek in samenwerking met Waterschapsbedrijf Limburg (WBL), een speciale inzamelactie. Tijdens de Week van ons Water, van zaterdag 19 oktober tot zondag 3 november 2024, kun je ongebruikte medicijnen inleveren bij je apotheek of huisarts. Deze medicijnen worden op verantwoorde wijze vernietigd, zodat ze niet in het water belanden.
Hoe kun jij helpen?
Heb je thuis overgebleven medicijnen? Gooi ze niet in het toilet of door de gootsteen, maar lever ze in bij de apotheek of huisarts. Daar staat een inzamelbox met een afbeelding van de Elrits, het visje dat zo van schoon water houdt. Zo draag je direct bij aan de bescherming van onze Limburgse natuur!
Kijk voor meer informatie op: www.wbl.nl