Sluitende begroting gemeente Voerendaal 2025
Op donderdag 7 november stelde de gemeenteraad de begroting 2025 van gemeente Voerendaal definitief vast. Met deze sluitende begroting zet het College van Burgemeester & Wethouders de koers van gemeente Voerendaal voort met een vernieuwde focus op de specifieke uitdagingen die de komende jaren op ons afkomen. De toenemende complexiteit in de samenleving en de groeiende wet- en regeldruk vragen van ons als relatief kleine gemeente meer flexibiliteit en wendbaarheid dan ooit tevoren.
Focus op speerpunten en bewuste keuzes
Voerendaal staat voor de opgave om zorgvuldig om te gaan met zowel de financiële als personele middelen. Dit betekent dat we keuzes moeten maken die aansluiten bij de behoeften van onze inwoners en de doelen uit het coalitieakkoord. Met de nieuwe begroting verschuift de focus naar de belangrijkste speerpunten, waardoor we overzichtelijk en efficiënt kunnen anticiperen op de komende jaren waarin moeilijke keuzes verwacht worden.
Van onze inwoners verwachten we in 2025 meer betrokkenheid bij het vormgeven van een kwalitatief sterk Voerendaal. Samen willen we een plek creëren waar iedereen zich thuis voelt, maar daarbij moeten we ook realistisch zijn over wat mogelijk is binnen de beperkte middelen.
Blijvend investeren in kernen, duurzaamheid en zorg
Ondanks de uitdagingen, blijven we investeren in onze kernen en focussen we op de speerpunten die bijdragen aan de kwaliteit van wonen en leven in Voerendaal.
Voor 2025 betekent dit per speerpunt:
- Duurzaamheid en energietransitie:
We blijven inzetten op duurzame oplossingen, ondanks toenemende financiële druk. Samenwerking binnen gemeentegrensoverschrijdende projecten is hierbij essentieel. - Wonen en leefbaarheid:
In lijn met het Masterplan Wonen investeren we in nieuwe woningbouwprojecten met een focus op betaalbaarheid en duurzaamheid. - Groen en mobiliteit:
De verdere vergroening van onze kernen blijft een essentieel speerpunt. Met projecten zoals ‘het Watertakenplan’ streven we naar klimaatbestendige leefomgevingen. - Zorg en welzijn:
We blijven investeren in krachtige sociale structuren en voorzieningen. Samenwerking met andere gemeenten en partners is daarbij cruciaal om onze doelen te bereiken.
Samenwerking als sleutel tot succes
De samenwerking met regionale en intergemeentelijke partners blijft in 2025 een belangrijke pijler. Door samen te werken, kunnen we onze uitvoeringskracht versterken en onze beperkte middelen op een efficiënte manier inzetten. Het benutten van beschikbare fondsen, zoals de regiodeal en het volkshuisvestingsfonds, is hierbij van groot belang.
De uitdagingen van 2026 en verder
Hoewel Voerendaal een plek blijft waar het goed wonen en leven is, met een zeer hoge score op woonaantrekkelijkheid (onderzoek Elsevier) en leefbaarheid (onderzoek Regiobank), moeten we ons voorbereiden op de uitdagingen vanaf 2026, zoals de verwachte krimp van de algemene uitkering uit het gemeentefonds. Dit vraagt om bewuste keuzes en een realistische blik op wat haalbaar is binnen de beperkingen van onze middelen.