Voerendaal en Natuurkracht slaan handen ineen tegen wateroverlast

De gemeente Voerendaal wil een klimaatbestendige en duurzame leefomgeving voor al haar inwoners. Daarom tekende de gemeente op woensdag onlangs een partnerschap met Natuurkracht om samen wateroverlast te bestrijden. Wethouder Pierre Verbraak: "Door samen te werken met Natuurkracht, combineren we technische en natuurlijke oplossingen voor waterproblemen in onze gemeente. Deze aanpakken vullen elkaar goed aan en versterken elkaar."

Gemeente Voerendaal en Natuurkracht willen de impact van hevige regenbuien verminderen. Door samen te werken en natuur als oplossing te gebruiken, maken we onze gemeente klaar voor de toekomst en klimaatbestendig. Een landschap met veel planten en bomen zuigt water op als een spons, wat overstromingen vermindert. Natuurkracht heeft veel kennis over natuurlijke waterbeheersing. Deze kennis is welkom in de gemeente Voerendaal.

Vijf natuurorganisaties – Natuurmonumenten, Het Limburgs Landschap, WWF-NL, Natuur en Milieufederatie Limburg en ARK Rewilding Nederland – werken samen als Natuurkracht. Ze hebben een fonds en innovatieprogramma gestart. Hun doel is om burgers, bedrijven en overheden te inspireren en te helpen om natuur te gebruiken tegen klimaatverandering en wateroverlast in Zuid-Limburg. Kijk voor meer informatie op www.natuurkracht.org.

Natuurkracht ziet de natuur als partner in de strijd tegen wateroverlast. Dit is niet alleen effectief, maar verbetert ook de biodiversiteit en leefomgeving. Door samen te werken bereiken we meer dan wanneer we alleen werken.

De afgelopen jaren heeft de gemeente Voerendaal veel wateroverlast gekend. Vooral door de hevige regenval en de enorm hoge waterstanden in 2021, hadden we veel problemen. Ook lange periodes van droogte zorgen voor problemen. Een goede balans in waterbeheer is belangrijk. Samenwerken met andere organisaties helpt ons oplossingen te vinden.

In de gemeente Voerendaal werken we al een tijd aan een klimaatbestendige omgeving en meer biodiversiteit. We beheren bermen op een natuurvriendelijke manier. Bermen zijn goede plekken voor bijen, vlinders en andere insecten door de bloemen. Om bloemrijke bermen te krijgen, maaien we anders. We maaien één of twee keer per jaar en laten soms delen staan. Dit ziet er wat wilder uit, maar zorgt voor een langer nectarseizoen, wat goed is voor insecten en ons voedsel.

Ook kan een natuurlijke berm meer water opnemen, wat helpt bij een klimaatbestendige omgeving. Met Natuurkracht combineren we natuurlijke oplossingen met technische maatregelen. Voorbeelden van natuurlijke oplossingen zijn overstromingsvlaktes, struweelhagen, bossen en graften.

Als inwoner kunt u ook helpen door bijvoorbeeld een groen dak, open bestrating of een geveltuin aan te leggen en door bestrating in de tuin te vervangen door planten. Gebruik geen bestrijdingsmiddelen, dit helpt de biodiversiteit. Biodiversiteit vermindert plagen, vervuiling en klimaatverandering.

Winactie Natuurkrachtstraat

Woon jij in het stroomgebied van de Geul- en Gulp en wil jij samen met je buren jouw straat beter beschermen tegen wateroverlast? Denk aan geveltuinen, regenwater afkoppelen of groene daken. Bedenk een goed idee met je buren en doe mee aan de winactie van Natuurkracht! Stuur jullie idee vóór 1 september in, en misschien wordt jouw straat de Natuurkrachtigste straat of wijk van Limburg. Lees hier meer.