Sluiting openbare en niet-openbare locaties

Veel ondernemers met contactberoepen, zoals kappers en diëtisten, zijn weer open. Als het risico op verspreiding van het coronavirus groot is, kunnen bepaalde locaties gesloten worden. Bijvoorbeeld vakantieparken, campings, stranden, winkels en parken.

Voor alle locaties geldt: vermijd drukte. Er geldt buiten alleen de verplichting om 1,5 meter afstand te houden tot anderen

Er kunnen openbare en niet-openbare locaties worden gesloten. Wat betekent dit?
Als het risico op verspreiding van het coronavirus groot is, kunnen bepaalde locaties gesloten worden op aanwijzing van het Rijk of op last van de voorzitter van de veiligheidsregio. Zo kan de voorzitter van de veiligheidsregio locaties zoals vakantieparken, campings, stranden, winkels en parken sluiten.

Welke plekken zijn gesloten?

  • Gemeenschappelijke was-, toilet- en douchevoorzieningen bij recreatieparken, vakantieparken, kampeerterreinen, kampeerveldjes en jachthavens mogen per 15 juni weer open.
  • Sport- en fitnessclubs, sauna's en welness, casino's en speelhallen en sport- en verenigingskantines zijn vooralsnog gesloten tot 1 juli.
  • Binnensport, en seksinrichtingen blijven vooralsnog gesloten tot 1 september. Er is een uitzondering voor instellingen voor topsport.
  • Kleedkamers van (sport)verenigingen en sociëteiten blijven gesloten tot 1 september.
  • Nachtclubs, danscafés en discotheken blijven gesloten tot 1 september.
  • Voor coffeeshops geldt nog tot 1 september dat er alleen afgehaald mag worden.

Lees verder over welke bedrijven stap voor stap weer open gaan.

Wie kan er optreden als er niet voldoende maatregelen worden genomen op openbare en niet-openbare locaties?
De voorzitter van de veiligheidsregio kan locaties (zoals vakantieparken, campings, stranden, winkels en parken) sluiten en via een noodverordening optreden. 

Pretparken, zwembaden, campings en vakantieparken

Hoe kan het dat sommige pretparken open zijn en sommige dicht?
De voorzitter van de veiligheidsregio bepaalt of een dierenpark, natuurpark of pretpark geopend mag worden. Dit betekent dat een sommige parken wel open zijn, en andere niet. Raadpleeg de websites van de parken voor meer informatie.

Kan ik weer naar het zwembad?
Binnen- en buitenzwembaden mogen hun deuren openen, inclusief de kleedruimtes. De wasgelegenheden en douches blijven gesloten. Toiletten kunnen wel gebruikt worden. Bezoekers moeten onderling 1,5 meter afstand houden. 
Lees verder over de regels rondom het coronavirus en sporten

Zijn campings, hotels of vakantieparken open?
Ja. Op locaties, zoals vakantieparken, geldt dat maatregelen genomen moeten worden om mensen in staat te stellen te voldoen aan de RIVM-richtlijnen. Als dit niet gebeurt, dan mogen gemeenten deze locaties sluiten. Per 31 maart 2020 is besloten dat gemeenschappelijke was- en douchevoorzieningen in vakantie- en recreatieparken gesloten moeten worden. Gemeenschappelijke was-, toilet- en douchegelegenheden op vakantieparken en campings zijn vanaf 15 juni 2020 open.
Toiletten voor dagrecreatie bij parken, bossen, stranden, etc. mogen geopend worden. Dit geldt ook voor de toiletten op pretparken, dierentuinen en natuurparken.

Is het mogelijk om met meerdere gezinnen gebruik te maken van een vakantiehuis? 
Dat mag vanaf 1 juni 2020. In overdekte locaties en in gebouwen die toegankelijk zijn voor publiek, mogen maximaal 30 mensen bij elkaar komen, met 1,5 meter afstand tot elkaar. Vanaf dat moment geldt dat mensen die niet tot een huishouden behoren, altijd (dus ook binnen) 1,5 meter afstand tot elkaar houden. Ook moet men toegang tot eigen sanitair hebben.

Op de pagina's 'Reizen en op vakantie gaan' leest u meer vragen en antwoorden voor toeristen en andere reizigers.