Veelgestelde vragen

Vluchtelingen opvangen in huis

Ik wil vluchtelingen opvangen in mijn huis. Hoe doe ik dit?
U kunt zich melden bij Vluchtelingenwerk Nederland en bij Takecarebnb. Deze organisaties regelen vraag en aanbod voor logeerplekken, in samenwerking met het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers).

Hoe lang moet ik een woning beschikbaar stellen?
Informeer u goed voordat u vluchtelingen in huis neemt. Het opvangen heeft ook een impact op uw eigen (gezins-)leven. Organisaties als Vluchtelingenwerk Nederland en Takecarebnb kunnen u hierover verder informeren.

Ik heb vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen in mijn huis. 
Hoe zit het met inschrijven in de gemeente?
Als de Oekraïense vluchtelingen in bezit zijn van een ID-kaart of paspoort dan is inschrijving mogelijk, maar op dit moment is een aantal zaken rondom de inschrijving nog niet helder. We werken er aan om deze informatie uit te zoeken. Zodra het mogelijk is om een afspraak te plannen voor de inschrijving, zullen we dit communiceren via de website.  

Kan ik een afspraak maken bij mijn (huis)arts, wanneer Oekraïense vluchtelingen in mijn huis medische zorg nodig hebben?
Zonder Nederlandse zorgpolis kunt u vooralsnog alleen bij medische urgentie een afspraak maken voor spoedeisende hulp. Lees meer informatie hierover op de website van de rijksoverheid. 

Moet ik asiel aanvragen voor vluchtelingen uit Oekraïne die in mijn huis verblijven?
Oekraïners met een biometrisch paspoort hoeven geen asiel aan te vragen in Nederland. Bekijk op de website van de rijksoverheid welke mogelijkheden er zijn voor Oekraïners die in Nederland willen blijven.

Word ik gekort op mijn uitkering van sociale zaken als ik Oekraïense vluchtelingen met een inkomen in huis neem?
De gemeente Voerendaal merkt vluchtelingen uit Oekraïne niet aan als medebewoner. De uitkering wordt dus niet gekort wanneer burgers vluchtelingen in huis nemen. Uitzondering is wanneer er sprake is van een liefdesrelatie. Er is dan sprake van een gezamenlijke huishouding.

Indien vluchtelingen worden opgenomen is het wel belangrijk dat deze informatie ook aan de consulent van Sociale Zaken wordt doorgegeven.

Welke regelingen kan ik aanvragen voor vluchtelingen in mijn huis?
Er wordt gewerkt aan een landelijke regeling. Zodra hierover meer bekend is communiceren wij dit via ons website.

Kan ik een vergoeding ontvangen voor het opvangen van vluchtelingen?
Er is een landelijke regeling in de maak voor een financiële bijdrage aan vluchtelingen uit Oekraïne. Vanuit die bijdrage kunnen ze eventueel voor de woonruimte of voor maaltijden betalen. Binnenkort wordt de regeling bekend gemaakt. Zodra het bekend is, laten wij het weten via onze website.

Kunnen de kinderen van vluchtelingen in mijn naar school gaan of onderwijs krijgen?
Oekraïense kinderen hebben uiteraard recht op onderwijs. De gemeente brengt op dit moment in kaart wat zij hiervoor moet organiseren en overlegt hierover met het rijk. Zodra meer bekend communiceren we dit via de website.

Ik wil als ondernemer of organisatie woonruimte beschikbaar stellen in de gemeente Voerendaal voor Oekraïense vluchtelingen. Waar kan ik me melden?
U kunt een mail sturen naar ondersteuning-oekraine@voerendaal.nl dan nemen wij zsm contact met u op om uw aanbod te bespreken. De Veiligheidsregio Zuid-Limburg brengt mogelijk aanbod en vraag bij elkaar.