Jeugdlintje Voerendaal

Jeugdlintje Voerendaal

In Voerendaal zijn veel jongeren die iets goeds doen voor hun vrienden, familie, vereniging, een goed doel of buurt. Zo leveren zij een positieve bijdrage aan hun omgeving én aan Voerendaal. Als waardering voor deze jonge helden reikt het College van Burgemeesters en Wethouders (B&W) namens de gemeente het Jeugdlintje uit.

Kent u iemand uit Voerendaal van 6 t/m 18 jaar die een lintje verdient? Bijvoorbeeld iemand die altijd klaarstaat voor een ander of die iets bijzonders heeft gedaan voor Voerendaal? Dan komt diegene misschien in aanmerking voor een jeugdlintje.

Wat is een jeugdlintje?

Kinderen en jongeren die een bijzondere daad hebben verricht, willen we met het jeugdlintje in het zonnetje zetten. Zo laten we zien dat we trots op ze zijn. Welke daden verdienen een jeugdlintje? Dat kan van alles zijn. Een neefje dat elke week boodschappen doet voor zijn zieke buurvrouw. Een buurmeisje dat een leuk buurtfeest heeft georganiseerd. Een klasgenoot die opkomt voor kinderrechtenof het milieu. Of een teamgenoot die elke week voetbaltraining geeft. Kortom er zijn veel verschillende soorten daden die een lintje waard zijn.

Wanneer komt een kind/jongere in aanmerking voor een jeugdlintje?

Een kind/jongere komt in aanmerking voor een jeugdlintje als hij/zij aan onderstaande voorwaarden voldoet:

  • Hij of zij woont in Voerendaal;
  • heeft een bijzondere daad verricht en/of;
  • zet zich op eigen initiatief belangeloos en vrijwillig in voor de mensen woonachtig in Voerendaal en/of;
  • heeft een bijzondere prestatie geleverd en/of;
  • heeft zich in het afgelopen jaar minimaal een halfjaar op eigen initiatief voor de maatschappij ingezet.

Iemand aanmelden voor een jeugdlintje

Iedereen kan tot en met 1 oktober 2023 een jongere tussen 6 en 18 jaar nomineren voor een Jeugdlintje door een mail te sturen aan info@voerendaal.nl. Vermeld in deze mail uw naam, email en telefoonnummer en de gegevens van degene die u nomineert (naam, adres, leeftijd). En omschrijf waarom u vindt dat hij of zij een lintje verdient. Dit kan gaan over het bijzondere karakter van de genomineerde of de activiteit, de uitstraling naar de gemeente of dat hij of zij een voorbeeld is voor andere jeugdigen. Zijn er referenties (anderen die ook vinden dat de genomineerde een lintje verdient), vermeld de gegevens van deze personen dan. Hoe meer mensen uw nominatie ondersteunen, hoe meer kans op een lintje! 

Uitreiking

De jeugdlintjes worden in de gemeente Voerendaal vanaf 2022 ieder jaar rond 20 november, op Internationale Kinderrechtendag, uitgereikt. In november 2023 is dat de tweede keer.