Maak kennis met Alex en Margriet Reinierkens

Alex (79 jaar) en Margriet (76 jaar) zijn een energiek, sociaal betrokken en warm stel uit Ubachsberg. Zij wonen hier inmiddels 54 jaar. Ze hebben een volwassen zoon en dochter en twee kleinkinderen (17 en 19 jaar). Voorheen waren zij oppas oma en opa, inmiddels niet meer op de kleinkinderen, maar wel op diens cavia’s in de vakantieperiodes.  

Margriet heeft vroeger bij de V&D en in de kruidenierswinkel in Ubachsberg gewerkt. Alex was werkzaam in de metaalfabriek. Daarnaast zijn ze altijd actief geweest als vrijwilliger en in het verenigingsleven. Margriet is ooit begonnen bij kindervakantiewerk toen zij zelf nog jonge kinderen hadden. Zij is begonnen als secretaresse van de oudervereniging van school en was tot vorig jaar secretaresse van de ouderenvereniging. Ze coördineert tafeltje-dekje - tot vorig jaar bezorgde zij ook de maaltijden - en dit allemaal voor Ubachsberg. Ook is zij altijd mantelzorger geweest voor kennissen en inwoners van Ubachsberg. Ze is vanaf het vroege begin betrokken bij de Hoeskamer Ubachsberg. En vanuit haar rol bij de ouderenvereniging was ze ook betrokken bij de oprichting.

Toen de Hoeskamer een feit was en Alex zijn grote hobby (wielrennen) op een lager pitje kwam te staan, is ook Alex vrijwilliger van de Hoeskamer geworden. Margriet kon altijd al goed opschieten met ouderen. Als jong meisje kon ze goed omgaan met haar oma, die dementerend was.

Margriet: “Ik wil graag dat ouderen zich gezien voelen. In de Hoeskamer kom je samen om een kopje koffie te drinken, gezellig samen te eten, samen te lachen en soms ook samen te huilen. De sfeer is altijd goed en er is altijd ruimte voor een praatje.”
Alex vult aan: “De gemoedelijke sfeer in de Hoeskamer, gezellig kletsen met een kopje koffie, dat zijn de mooie momenten.” En met een knipoog: “En dat ik eindelijk kan leren koken, waarop Margriet met een knipoog aanvult: “Dat kun je thuis ook hoor.”

Inmiddels bestaat de Hoeskamer Ubachsberg ruim vijf jaar en wordt gerund door een hecht team van vrijwilligers die allemaal goed op elkaar ingespeeld zijn. Vrijwilligers die al vanaf de oprichting betrokken zijn, maar ook vrijwilligers die dit jaar begonnen zijn. Als de bezoekers met smaak aan het eten zitten of zelfs vragen naar het recept, dan is de middag voor Margriet en Alex geslaagd.

Margriet: “De Hoeskamer is geen opgave voor ons, daar hoeven we echt geen lintje voor. We maken samen het menu voor de week die gaat komen en ook de boodschappen doen wij samen - heel efficiënt tijdens samen met onze eigen boodschappen. En dit werk is ook een beetje ‘egoïsme’, want als ik dit niet zou doen had ik een veel minder leuk leven gehad. Het verrijkt ons leven. Daarom zou ik het iemand anders ook gunnen, zodat ze ervaren hoe goed het doet wanneer je iets doet voor een ander. Je vergroot je kring met kennissen en vrienden om je heen en je blijft zelf ook langer vitaal. Soms zie ik mensen wegkwijnen en dan denk ik: kom eruit, kom helpen en vrijwilligerswerk doen. Verplicht vrijwillig noem ik dat dan.”

Alex gekscherend: “Dat ben ik ook ‘verplichte vrijwilliger’, maar ik heb mijn draai inmiddels goed gevonden.”

Wilt u ook vrijwilliger worden?

Bent u nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor vrijwilligerswerk in één van onze Burgerijen? Neem dan contact op met de gemeente Voerendaal en vraag naar Wendy, Antoinette of Renée via 06-13031472 of mail burgerij@voerendaal.nl