Maak kennis met Brigitta Schmitt

Brigitta (54 jaar) is een opvallend gezicht in Voerendaal en een duizendpoot binnen de Burgerij Voerendaal/Kunrade. Brigitta heeft drie volwassen zoons die nog geregeld gezellig langskomen en lekker bij haar mee eten. Naast haar vrijwilligerswerk bij de Burgerij is Brigitta actief mantelzorger voor inwoners van Voerendaal die dat nodig hebben.

Brigitta heeft gewerkt in een steenzagerij, bakkerij, schoolkantine en in de schoonmaak. Door lichamelijke klachten - een auto-immuunziekte die tot uiting kwam in huid- en gewrichtsklachten - is Brigitta afgekeurd. Brigitta heeft ADHD en toen ze eenmaal thuis kwam te zitten, kwamen de muren op haar af. Via maatschappelijk werk werd ze geïntroduceerd binnen de Hoeskamer in de Burgerij Voerendaal/Kunrade. Ze begon als gastvrouw, maar inmiddels staat ze ook in de keuken. Brigitta is van nature een harde werker, ze houdt van opruimen en aanpakken en in de Hoeskamer zoekt ze ook altijd naar de grenzen van haar kunnen. Brigitta: “Ook al moet ik er vervolgens een hele avond van bijkomen.”

Brigitta vindt het fijn dat ze haar kwaliteiten kan inzetten om iets voor iemand anders te betekenen. Ze is niet alleen gastvrouw en kok, maar heeft ook een signaleringsfunctie binnen de Hoeskamer. “Het valt ons op als iemand afwezig is en dan bellen we om te vragen hoe het met de persoon in kwestie gaat. Als iemand verward lijkt dan schakelen we met de zorg of maatschappelijk werk. Het is zoveel meer dan alleen koken of gastvrouw zijn.”

Brigitte gunt iedereen vrijwilligerswerk in de Burgerij omdat je sociale contacten uitbreidt, je bent lekker bezig bent en nieuwe dingen leert. Ook leer je zaken van een andere kant te bekijken.

Brigitta: “Het valt me op dat veel mensen erg met zichzelf bezig zijn en misschien denken dat ze geen tijd hebben, maar je hoeft niet veel te doen om te kunnen helpen. Met een grapje of lolletje laat je iemand al zien dat je hen gezien hebt of even een boodschap doen voor de buren. Er zijn heel veel mogelijkheden om je steentje bij te dragen aan een wereld waarin we meer naar elkaar omkijken.”

Brigitta is actief als vrijwilligster binnen de Hoeskamer Voerendaal/Kunrade. Deze Hoeskamer wordt georganiseerd op dinsdag en donderdag van 11.00 tot 14.00 uur. Ontmoeten en het sociale contact staat centraal. Ook wordt er samen gegeten tegen een kleine vergoeding. De vrijwilligers van de Hoeskamer zorgen voor een fijne huiselijke sfeer en een smaakvolle maaltijd. In de Burgerijen in Klimmen en Ubachsberg zijn de Hoeskamers ook op dinsdag en donderdag. In Ransdaal op woensdag en zaterdag.

Wilt u ook vrijwilliger worden?

Bent u nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor vrijwilligerswerk in één van onze Burgerijen? Neem dan contact op met de gemeente Voerendaal en vraag naar Wendy, Antoinette of Renée via 06-13031472 of mail burgerij@voerendaal.nl