Maak kennis met Clarisse Nyiramwiza
Clarisse is een sprankelende, krachtige, jonge vrouw. Optimistisch en een echte doorzetter. Ze is 35 jaar, getrouwd en moeder van een dochter (14 jaar) en een zoon (8 jaar).
Clarisse en haar gezin komen oorspronkelijk uit de democratische republiek Congo. Ze is tien jaar geleden met haar man en destijds 4-jarige dochter gevlucht vanwege de onrust en het geweld. In Nederland is haar zoon geboren. De zoon van Clarisse heeft autisme en een verstandelijke beperking. Dit maakt dat Clarisse veel zorg draagt voor haar zoon.
In Congo studeerde ze pedagogiek en hier in Nederland heeft ze in de zorg gewerkt, maar merkte al gauw dat de zorg voor haar zoon moeilijk te combineren viel met een vaste baan. Opvang en oppas vinden voor een kind met autisme is een uitdaging. En als haar zoon door omstandigheden niet naar school kan, dan rust die verantwoording op haar schouders. Hierdoor moest zij zich geregeld afmelden voor haar werk en dat vond ze geen prettige situatie voor alle partijen.
Clarisse wilde toch iets voor anderen betekenen en bekeek de mogelijkheden van vrijwilligerswerk. Toen ze net in Nederland was, nam ze deel aan de TaalClub van de Burgerij in Voerendaal/Kunrade. Hier worden nieuwe Nederlanders en statushouders door taalvrijwilligers begeleid, het doel is ontmoeting en de taal leren. Tijdens de TaalClub merkte ze dat veel vrouwen met een migratieachtergrond vragen en (complexe) problemen ervaren. Deze vragen en problemen worden niet altijd besproken tijdens de taalclub.
Clarisse: “Je bent in een veilig land, je hebt alles: eten, drinken, een dak boven je hoofd, maar toch voel je je ook eenzaam. Die drie uurtjes bij de TaalClub zijn heel nuttig en gezellig, maar daarna ben je de hele dag thuis. Ik móest iets gaan doen waarmee ik mezelf maar ook andere vrouwen kon helpen, dit werd uiteindelijk de groep Vrouwen voor Vrouwen.”
Omdat ze weet dat op psychische klachten en eenzaamheid een taboe rust, zeker in niet-westerse culturen, heeft ze de deelneemsters zelf benaderd om mee te doen. Clarisse: “Ik ben bij alle vrouwen op bezoek gegaan en gaan praten over hoe zij zich voelden en waar zij tegenaan liepen. Zo werden er steeds meer vrouwen enthousiast over Vrouwen voor Vrouwen.”
Clarisse heeft later samen met Josien Tillmanns - initiatiefneemster van de Burgerij - de groep Vrouwen voor Vrouwen opgericht. Vanaf 2020 komt de groep dames om de twee weken samen in de Burgerij Voerendaal/Kunrade. Dit doen zij op woensdagochtend als de kinderen naar school zijn. Tijdens die ochtenden wordt er gekookt, gezongen, gedanst, er worden themabijeenkomsten georganiseerd (bijvoorbeeld over de verkiezingen), maar het belangrijkste: er wordt met elkaar gesproken over zaken die op je pad komen, over vragen rondom opvoeding, belastingen, werk en nog veel meer. Samen helpen ze elkaar op weg vanuit ervaringen en komen ze er onderling niet uit, dan is Wendy Bovens - vrijwilligerscoördinator van de Burgerij - er altijd om met hen mee te denken. Ook organiseren zij zo nu en dan leuke uitstapjes, zo is de groep onlangs met hun kinderen naar Mondo Verde geweest.
Clarisse ziet dat alle dames graag naar de ochtenden komen, ze lachen samen, maar huilen ook samen. De vrouwen hebben allemaal een andere culturele achtergrond, waarin schaamte over ziekte - daar wordt in sommige culturen niet over gesproken - of de handicap van een kind kunnen spelen. Heersende taboes probeert Clarisse met ‘haar’ vrouwen te doorbreken. Herkenning speelt hierbij een grote rol, vraagstukken rondom opvoeden, puberteit, ziekte, maar ook breder, de rollen die je vervult als vrouw spelen niet alleen bij vrouwen met een migratieachtergrond, die zijn universeel. Daarom hoopt Clarisse dat steeds meer vrouwen zullen aansluiten bij de ochtenden, omdat het jezelf verrijkt, maar ook omdat jouw aanwezigheid de bijeenkomst voor anderen verrijkt.
Wilt u ook vrijwilliger worden?
Bent u nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor vrijwilligerswerk in één van onze Burgerijen? Neem dan contact op met de gemeente Voerendaal en vraag naar Wendy, Antoinette of Renée via 06-13031472 of mail burgerij@voerendaal.nl.