Maak kennis met Koen Spiertz

Koen (29 jaar) is een leergierige, sociaal betrokken jonge man die veel voldoening haalt uit zijn werk voor anderen. Koen woont samen met zijn ouders in Klimmen. Na de basisschool in Klimmen is hij naar het VMBO gegaan, aan het Stella Maris College in Valkenburg. Hij heeft een passie voor werken in de horeca. Aan het VISTA College heeft Koen de eerste assistent horecaopleiding gevolgd, daarna heeft hij in het kader van een dagbesteding gewerkt in het bedrijfsrestaurant van de Rabobank.

Koen heeft het syndroom van Down. Het valt hem op dat veel mensen met het syndroom van Down over een kam geschoren worden. Koen vindt het belangrijk dat zijn medemensen weten dat personen met Down heel erg kunnen verschillende qua niveau en uiteraard verschillende interesses hebben. Om een steentje bij te dragen aan deze bewustwording geeft Koen lezingen over zijn leven aan de Universiteit van Maastricht. Koen is binnen de Burgerij een reguliere vrijwilliger (de Burgerij is geen dagbesteding) en neemt net zoals de andere vrijwilligers deel aan de cursussen. Zo heeft Koen onlangs een Bhv-cursus gevolgd.

Tijdens de covid-pandemie zijn de werkzaamheden van Koen gestopt. De medewerkers van de Rabobank werkten veelal vanuit thuis en het restaurant werd voor een bepaalde tijd gesloten. Om die reden zat Koen toen veel thuis en had vrijwel alleen telefonisch contact met vrienden. Na de pandemie is hij op zoek gegaan naar een activiteit die bij hem past. Hij zag op televisie dat de eenzaamheid onder mensen was toegenomen na de pandemie en omdat hij dit zelf ook zo ervaren had wilde hij zich inzetten voor juist deze mensen. Koen: “Ik kan me goed inleven in mensen die zich eenzaam voelen.” Koens’ ouders lazen over de Burgerij en zagen mogelijkheden voor hem om zijn talenten in te zetten. Zo is hij gestart met vrijwilligerswerk binnen de Burgerij, eerst in Ubachsberg en nu in Ransdaal.

Koen geeft aan dat de kleine momenten tijdens de Hoeskamer hem blij maken. Kleine momenten waarop hij een grapje maakt met de bezoekers, samen lachen, gezellig samen eten en de mensen zien genieten. Hard werken en lachen met bezoekers en collega’s.

Het vrijwilligerswerk zorgt ervoor dat anderen, maar ook jijzelf een fijne middag hebben. Een moment waar niemand zich eenzaam hoeft te voelen. Koen voegt hier stralend aan toe: “Ik gun het anderen om te ervaren hoe mooi en fijn het is als je anderen een fijne tijd kunt bezorgen. Na een drukke dag kom ik als een moe, maar voldaan mens weer thuis.”

Binnen de Hoeskamer Ransdaal is Koen ook erg positief over de samenwerking met Philadelphia. “Vriendelijke, aardige collega’s met wie je hard kunt werken, maar bij wie je ook je hart kunt luchten.”

Sinds zijn vrijwilligerswerk in de Hoeskamer kan Koen niet meer anoniem door het dorp. Tijdens elke wandeling wordt er wel op het raam geklopt en naar hem gezwaaid.

Koen is vrijwilliger in de Hoeskamer in Ransdaal. Hij werkt hier op woensdagmiddag/avond en zaterdagmiddag. Op woensdag en zaterdag werkt Koen als vrijwilliger van de Burgerij samen met medewerkers en cliënten van Philadelphia. Samen bereiden zij een drie-gangen-diner/lunch voor de bezoekers. Gezellig samen eten en ontmoeten staan hierbij centraal.

Wilt u ook vrijwilliger worden?

Bent u nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor vrijwilligerswerk in één van onze Burgerijen? Neem dan contact op met de gemeente Voerendaal en vraag naar Wendy, Antoinette of Renée via 06-13031472 of mail burgerij@voerendaal.nl