Initiatieven & (burger)participatie
Het gesprek tussen overheid en de samenleving is en blijft belangrijk. De gemeente Voerendaal vindt dat de stem van inwoners meetelt. Zowel bij het maken van beleid als bij de uitvoering daarvan. Inwoners en ondernemers kennen Voerendaal heel goed en zijn ervaringsdeskundigen. Deze ervaring en kennis is nodig voor het oplossen van sommige vraagstukken en het maken van nieuwe beleid.
Bent u een inwoner of een initiatiefnemer met een eigen initiatief voor de leefomgeving? Fijn! Ook hierbij kan participatie wenselijk of nodig zijn. Met inbreng en nieuwe perspectieven vanuit bijvoorbeeld inwoners, de gemeente en/of andere partijen, komen we samen tot goede plannen. Samen bouwen we aan een sterk Voerendaal!
Bekijk hieronder de tools:
Contact
Wilt u advies over hoe u participatie kunt opzetten? Vraag het ons gerust. Neem hiervoor contact op door een mail te sturen aan info@voerendaal.nl(Verwijst naar een e-mailadres) of te bellen naar 045 – 575 33 99(Verwijst naar een telefoonnummer) en uw verzoek te richten tot onze burgerparticipatiecoach.
Wij nemen het opstellen van het participatieplan of de uitvoering ervan niet van u over. Dit blijft uw eigen verantwoordelijkheid.
Participatie is een containerbegrip en kan afhankelijk van de situatie verschillende betekenissen hebben en in verschillende vormen bestaan. Hierdoor is het opstellen van één betekenis lastig maar er is gekozen voor de volgende definitie:
“Participatie is een proces waarbij individuen, groepen en organisaties invloed uitoefenen op en controle delen over collectieve vraagstukken, beslissingen of diensten die hen aangaan.”
Hiervan is sprake wanneer mensen bijvoorbeeld meedenken, meebepalen of zichzelf organiseren om een initiatief op te pakken samen met hun buurt. We spreken van participatie als het vraagstuk verder gaat dan een individueel belang en dit een groter algemeen belang dient. Het gaat dus niet om het plaatsen van een dakkapel op een woning, maar bijvoorbeeld om de herinrichting van een wijk of het opstellen van een omgevingsvisie; een vraagstuk dat breder speelt.
We onderscheiden enkele vormen:
- Burgerparticipatie (burgers participeren in een initiatief van de gemeente)
- Initiatiefnemersparticipatie (een initiatiefnemer participeert met diverse belanghebbenden)
- Overheidsparticipatie (bijvoorbeeld inwoners zijn in de lead voor de realisatie van eigen plannen en de gemeente is ondersteunend)
Gemeente Voerendaal ziet participatie niet als doel op zich, maar als een middel om een achterliggend doel te bereiken. Er kunnen verschillende redenen zijn om een participatieproces te starten. Alle redenen om met een participatieproces te beginnen hebben als uiteindelijke doel dat de samenleving er als geheel beter van wordt.
- Duidelijke kaders over o.a. de mate van inspraak en invloed, doelen en rolverdeling
- Laagdrempelig
- Heldere communicatie
- Maatwerk
- Gelijkwaardigheid
Participatie betekent niet automatisch dat de besproken zaken 100% overgenomen worden. Een besluit, na afweging van diverse standpunten, is om het algemeen belang te dienen en dit kan dus leiden tot een besluit waarmee niet iedereen het eens is.
Samen willen we ons deze werkwijze steeds meer eigen maken en met een meer integrale inpak samen leren en experimenteren met het verbeteren van de samenleving als doel. Niet alles hoeft perfect uitgedacht vooraf, maar we leren door het samen te doen!
Als initiatiefnemer stelt u bij de start van uw initiatief ook een participatieplan op. Hierin legt u uit wat het doel is van het initiatief, waar dit invloed heeft op de leefomgeving en wat er daarom aan participatie gedaan moet worden. Afhankelijk van de grootte van het project, is de invulling hiervan beknopter of uitgebreider. Om u te helpen bij het opstellen van dit plan hebben wij een checklist opgesteld die u hieronder kunt vinden. Gebruik deze bij het indienen van uw plan. Dit zorgt voor een weloverwogen plan en maakt de behandeling vervolgens ook gemakkelijker.
Tools:
Na de indiening van uw plan, beslist de Gemeente Voerendaal of een plan geschikt is voor (overheids-)participatie, of juist niet. Daarnaast kan de gemeente initiatiefnemers ook verplichten tot het opstellen van een participatieplan, wanneer een (toekomstig) project veel verandering brengt in de leefomgeving.
We zijn benieuwd naar uw plan!