Haalbaarheid bouwplan toetsen / conceptaanvraag
Het is verstandig om uw initiatief op hoofdlijnen, voorafgaand aan een omgevingsvergunning aanvraag, te laten toetsen door ons als gemeente. Zo voorkomt u dat u een niet haalbaar initiatief indient óf een onvolledige omgevingsvergunning aanvraag indient.
Ook voorkomt u zo extra hoge legeskosten. Wanneer uw aanvraag bij het omgevingsloket namelijk buiten behandeling wordt gesteld of geweigerd, moet u wel de gebruikelijke legeskosten betalen. Naast de legeskosten die u dan verschuldigd bent aan de gemeente voor de behandeling van de aanvraag heeft u wellicht ook al zelf extra kosten gemaakt in het kader van uw aanvraag als het gaat om bouwkundige tekeningen, milieukundige onderzoeken en/of juridisch-planologisch advies.
Om een dergelijke situatie te voorkomen kunt u een conceptaanvraag indienen:
Middels een goed uitgewerkte conceptaanvraag (met tekeningen en een ruimtelijke toelichting) kunnen wij als gemeente op hoofdlijnen beoordelen of uw ontwikkeling beleidsmatig, planologisch en milieukundig haalbaar is. Als wij op basis van uw conceptaanvraag principemedewerking verlenen wil dit niet automatisch zeggen dat u ook een omgevingsvergunning zult krijgen voor uw beoogde initiatief. Gedurende de vergunningsprocedure kunnen er altijd nog belemmeringen naar voren komen waaruit blijkt dat er geen vergunning verleend kan worden. Echter geeft het verkrijgen van principemedewerking dus wel een inzicht in de haalbaarheid van uw plannen en kunt u ook de afweging maken of u kosten wilt gaan maken voor de verdere uitwerking van uw plannen (en uiteindelijk een omgevingsvergunning aanvraag). Ook kunnen wij u al randvoorwaarden meegeven waarmee u rekening dient te houden in relatie tot uw uiteindelijke omgevingsvergunning aanvraag.
Indienen conceptaanvraag
U kunt uw conceptaanvraag via het DSO (het digitale loket)(Verwijst naar een externe website) indienen. U kunt bij stap 7 ‘verzoek indienen’ uw conceptverzoek indienen. Als bijlage bij dit verzoek kunt u het formulier voor de conceptaanvraag (pdf, 253 KB)hier downloaden, invullen en toevoegen.
Om als gemeente een weloverwogen uitspraak te kunnen doen over de haalbaarheid van uw plan is het wel belangrijk dat u ons voorziet van de noodzakelijke documenten bijvoorbeeld een duidelijke plan beschrijving, maatvaste (inrichtings)tekeningen en een motivering omtrent uw plannen. In veel gevallen is het raadzaam om een ruimtelijk adviesbureau in te schakelen om een goed onderbouwde conceptaanvraag op te stellen. Een dergelijk bureau is begaan met de ruimtelijke verantwoording die verwacht wordt bij een conceptaanvraag en kan u ook helpen bij het indienen van een mogelijke aanvraag omgevingsvergunning als gemachtigde partij.
Als uw conceptaanvraag geen maatvaste tekeningen omvat met een kadastrale ondergrond is het mogelijk dat wij de aanvraag buiten behandeling stellen, omdat wij dan geen weloverwegen oordeel kunnen vormen over de ontwikkeling. Ook indien u enkel de functie van bestaande bebouwing wilt wijzigen is het belangrijk dat u op basis van een plattegrond van de bestaande bebouwing aangeeft welk gedeelte van de bebouwing deze nieuwe functie zal omvatten.
Behandeltermijn conceptplan
Er is geen formele doorlooptijd verbonden aan het behandelen van een conceptaanvraag. U dient rekening te houden met een behandeltermijn van circa 4 maanden. Heeft u principemedewerking verkregen dan kan u vervolgens hierna een omgevingsvergunning aanvraag indienen.
Legeskosten conceptaanvraag
De legeskosten zijn vastgelegd in de legesverordening 2024. De kosten voor de behandeling van een conceptaanvraag bedragen € 360,- voor een eenvoudig bouwplan.
Is er sprake van een complex conceptplan dan kunnen de kosten eventueel oplopen als wij beoordelen dat uw conceptaanvraag ook behandeld dient te worden aan de omgevingstafel. Deze kosten zijn terug te vinden in de gemeentelijke legesverordening. Mocht dit aan de orde zijn dan zal uw casemanager u hiervan op de hoogte stellen.
Als u een positief eindadvies op uw conceptaanvraag krijgt én u dient daarna binnen 3 maanden een aanvraag omgevingsvergunning in voor hetzelfde bouwplan, dan worden de gemaakte legeskosten verrekend. Dit kan alleen als de vergunning daadwerkelijk verleend wordt.
Beleid woningbouw
De Zuid-Limburgse gemeenten, hebben begin 2021 een besluit genomen over het verruimen van de mogelijkheden voor nieuwbouw. Meer informatie op https://goedewoningbouwplannenzuidlimburg.nl(Verwijst naar een externe website)