Informatieplichten bouw- en sloopwerkzaamheden stikstofemissies

Vanaf 1 mei 2024 staan de vragen over bouw- en sloopveiligheid in een nieuw formulier in het Omgevingsloket. Dit geldt ook voor vragen over stikstofemissies. Zo zijn deze informatieplichten door u apart in te dienen.

Gelijktijdig met een aanvraag om een omgevingsvergunning voor een bouwactiviteit of de bouwmelding, bedoeld in artikel 2.18, eerste lid (Besluit bouwwerken leefomgeving), en de sloopmelding als de hoeveelheid sloopafval meer dan 10 m3 bedraagt, bedoeld in artikel 7.10, eerste lid (Besluit bouwwerken leefomgeving), worden de volgende gegevens en bescheiden door u aan ons verstrekt:

  • een beschrijving van de maatregelen om te voldoen aan artikel 7.19a, eerste lid (Besluit bouwwerken leefomgeving) en;
  • de risicomatrix en, voor zover van toepassing, het bouw- of sloopveiligheidsplan en de naam en contactgegevens van de veiligheidscoördinator directe omgeving, en andere gegevens en bescheiden over de maatregelen om de veiligheid te waarborgen en de gezondheid te beschermen in de directe omgeving van de bouw- of sloopwerkzaamheden.

Dit dient u te doen via het Omgevingsloket (Aanvraag of melding indienen - Aanvragen - Omgevingsloket (overheid.nl)(Verwijst naar een externe website). Hiertoe kiest u het informatieformulier bij de activiteit ‘Veiligheid bij het uitvoeren van bouw- of sloopwerkzaamheden’ en informatieformulier bij de activiteit ‘Stikstofemissie bij het uitvoeren van bouw- of sloopwerkzaamheden’.

Let op!: Deze informatieplicht maakt géén onderdeel uit van de vergunningaanvraag of sloop/bouwmelding, maar moet u wel tegelijk separaat middels bovenstaande werkwijze met de vergunningaanvraag of sloop/bouwmelding naar ons toesturen.

Vragen?

Heeft u een vraag? Of wilt u een afspraak maken stuur dan een e-mail naar planbureau@voerendaal.nl(Verwijst naar een e-mailadres). Telefonisch zijn we bereikbaar via 045-575 3399(Verwijst naar een telefoonnummer).

Airco’s en warmtepompen

Denkt u na over een airco of een warmtepomp? Soms is daarvoor een vergunning nodig. Ook moet u met geluidseisen rekening houden.

Let op! Deze informatie geldt niet voor woningen/appartementen boven de begane grond. Neem hiervoor telefonisch contact met ons op.

Waar moet u rekening mee houden?

  • Koop uw airco en/of warmtepomp bij een gespecialiseerd bedrijf, zij kunnen u een goed advies geven;
  • De installatie moet voldoen aan de wet- en regelgeving. Deze kunt u vinden in het Besluit bouwwerken leefomgeving (https://wetten.overheid.nl/BWBR0041297/2024-01-01)(Verwijst naar een externe website) en via regels op de kaart (https://omgevingswet.overheid.nl/regels-op-de-kaart(Verwijst naar een externe website));
  • Let op de geluideisen. De installatie mag niet meer dan 40 dB geluid maken op de perceelsgrens van uw buren. Vraag dit na bij de verkoper;
  • Maakt uw installatie toch meer geluid? Zet hem dan verder van uw buren af. Of zorg voor iets eromheen dat het geluid vermindert. Let op: plaatst u een ombouw om het geluid te verminderen? Dan kan het zijn dat u toch een vergunning nodig heeft. De afmeting van de ombouw telt namelijk mee in de maximale maten;
  • Bespreek het plaatsen van een airco/warmtepomp vooraf met uw buren om achteraf problemen te voorkomen. Houd hierbij rekening met raam- of deuropeningen van geluidsgevoelige ruimtes zoals een slaapkamer;
  • Zorg voor een goede bevestiging van het buitendeel van de installatie. Trillingen kunnen vervelend zijn en zorgen voor geluidsoverlast. Zorg voor een goede bevestiging van het buitendeel van de installatie.

Heeft u een vergunning nodig?

U heeft altijd een vergunning nodig als u in een monument woont of als u  binnen het beschermde dorpsgezicht van Winthagen woont.

U heeft geen vergunning nodig:

  • Als het buitendeel van de unit aan een gevel van een woning/bijgebouw hangt. Let op het buitendeel mag maximaal 50 cm mag uitsteken (incl. bevestigingsmaterialen) vanuit de gevel;
  • Als het buitendeel op het platte dak van een woning/bijgebouw staat. Let op deze mag maximaal 50 cm uitsteken (incl. bevestigingsmaterialen) vanuit het platte dak;
  • Als het buitendeel op de grond staat bij een woning/bijgebouw (voortuin of achtertuin):
    • Maximaal 1 meter hoog (gemeten vanuit het maaiveld);
    • Op de grond bevestigd (niet hangende aan de gevel);
    • Maximale oppervlakte van 2 m².

Voldoet u niet aan de voorwaarden? Dan heeft u een omgevingsvergunning nodig die u digitaal kunt aanvragen via het DSO (https://omgevingswet.overheid.nl/aanvragen(Verwijst naar een externe website)). Meer informatie omtrent hoe u een omgevingsvergunning kunt aanvragen staat op onze gemeentelijke website.

Wat kost het?

U betaalt leges voor de behandeling van uw aanvraag.

Hoelang duurt het?

Binnen 8 weken ontvangt u bericht of u de omgevingsvergunning krijgt.

  • De gemeente kan deze termijn met 6 weken verlengen;
  • Bent u het niet eens met de beslissing van de gemeente? Dan kunt u binnen 6 weken bezwaar maken.