Intake en omgevingstafel

U hebt een initiatief voor een ruimtelijke ontwikkeling. Het initiatief is een complex of grootschalig bouwplan of gebruikswijziging die afwijkt van het Omgevingsplan. In dat geval is het raadzaam om uw plannen van te voren met ons te bespreken middels een conceptaanvraag. Voor deze conceptaanvragen die een complexe ruimtelijke ontwikkeling betreffen werken wij als gemeente met een zogenoemde ‘intaketafel’ en ‘omgevingstafel’.

Uw idee wordt besproken aan de intaketafel: is uw idee kansrijk?

De intaketafel is een intern gemeentelijk overleg waar conceptplannen worden besproken die niet binnen het Omgevingsplan passen en een relatief grote impact op de omgeving kunnen hebben. Deze intaketafel vindt twee wekelijks plaats.

In dit overleg wordt ingeschat of uw idee kansrijk is, op basis van de doelen en het beleid van de gemeente. Ook relevante wet- en regelgeving speelt hierbij een rol. Als het idee past bij de gemeentelijke doelen, beleid en er zijn geen aanzienlijke bezwaren vanuit bijvoorbeeld milieu, gezondheid, maatschappelijk perspectief, parkeren of water geeft de intaketafel aan wat de beste vervolgstap is. De casemanager die uw conceptaanvraag in behandeling heeft informeert u over de uitkomst aan de intaketafel en stelt de vervolgstappen voor.

Er zijn twee mogelijkheden uitkomsten naar aanleiding van de intaketafel:

  • Optie 1: Het advies is om er niet verder door te gaan met uw conceptplan. Het idee is niet wenselijk, of biedt onvoldoende aanknopingspunten om een bijdrage te kunnen leveren, op basis van de doelen en het beleid vanuit de gemeenten. Of het initiatief is niet voorstelbaar omdat er landelijke of provinciale regelgeving is die de ontwikkeling onmogelijk maakt.
  • Optie 2: Het advies is om het idee verder te bespreken aan de omgevingstafel, nadat het plan verder is uitgewerkt op diverse punten die worden meegegeven naar aanleiding van de intaketafel.

Een positief advies van de intaketafel is nog geen inhoudelijke beoordeling van uw plan. Het is ook geen principebesluit van de gemeente over uw plan. Pas aan de omgevingstafel blijkt of uw plan ook op detailniveau haalbaar is. De manier waarop u het gesprek met buren en andere belanghebbenden voert, maakt deel uit van de advisering en beoordeling van de haalbaarheid van uw plan. Aan het bespreken van uw idee aan de intaketafel zijn geen kosten verbonden. Is uw plan kansrijk en wordt geadviseerd het plan verder te bespreken aan de omgevingstafel dan zijn er wel kosten verbonden aan deze werkzaamheden. Deze zijn terug te vinden in de legesverordening op de gemeentelijke website.

Omgevingstafel: is uw idee haalbaar?

U wordt in navolging van een positief advies aan de intaketafel uitgenodigd om aan de omgevingstafel uw conceptplan toe te lichten (u ontvang hiertoe een uitnodiging per brief). Na uw toelichting wordt u vervolgens verzocht het overleg te verlaten en kijken wij samen met uw toelichting op meer detailniveau samen met onze ketenpartners naar de beoogde ontwikkeling.  We denken tijdens dit overleg vervolgens mee over de vraag of uw idee haalbaar is, of met bepaalde aanpassingen haalbaar kan worden. De casemanager is uw contactpersoon. Aan het inzetten van een omgevingstafel zijn kosten verbonden. De legeskosten voor een eerst overleg aan de omgevingstafel bedragen € 500,00. Voor elk volgend overleg aan de omgevingstafel bedragen de kosten € 250,00.

Aan de omgevingstafel zitten vanuit de gemeente niet alleen de casemanager. Ook sluiten adviseurs van relevante beleidsterreinen aan. Als het nodig is, zitten er ook adviseurs van andere organisaties aan tafel. Bijvoorbeeld van de Provincie Limburg, Waterschap Limburg of RUD-ZL. De kosten omtrent de omgevingstafel kunnen derhalve tevens oplopen als deze partners dienen aan te schuiven (zie hiertoe de legesverordening).

Na één of twee tafels vindt een afgewogen beoordeling plaats van de haalbaarheid van uw initiatief. Dat wordt veelal voorgelegd aan het college van burgemeester en wethouders. Het college besluit hierover. De beoordeling geeft aan of het plan haalbaar is en of er op de vergunningaanvraag positief kan worden besloten, als deze wordt ingediend zoals besproken aan de omgevingstafel. In sommige gevallen staat erbij aan welke voorwaarden u nog moet voldoen voordat u een vergunning kunt aanvragen.

U bepaalt natuurlijk zelf of u deze inzet van meerwaarde vindt of zelf uw plan verder uitwerkt. Als u geen gebruik maakt van het (voor)overleg met de gemeente en uw plan direct indient als vergunningaanvraag, is de kans groter dat de aanvraag om vergunning niet voldoet aan de indieningsvereisten of dat gewenste vergunning wordt geweigerd. Aan het behandelen van uw vergunningaanvraag zijn ook kosten verbonden. In sommige gevallen heeft de gemeenteraad een rol in de procedure van het behandelen van een aanvraag voor een omgevingsvergunning. Afhankelijk van de procedure zijn ervoor belanghebbenden nog mogelijkheden voor bezwaar/zienswijzen en beroep.

Contact

Wilt u meer weten over de intaketafel of omgevingstafel? Of wilt u meer informatie over de behandeling van een conceptaanvraag? Dan kunt u contact opnemen viaplanbureau@voerendaal.nl(Verwijst naar een e-mailadres), vermeld in het onderwerp het adres en het zaaknummer waarop uw vraag betrekking heeft. Wij nemen dan contact met u op. Wilt u liever bellen? Dan kunt u ons bereiken via telefoonnummer 045 – 575 33 99(Verwijst naar een telefoonnummer) en vragen naar een medewerker van de afdeling Omgevingsontwikkeling.