Druk bezochte informatiebijeenkomsten over crisisnoodopvang

Op 8 januari 2024 opent een tijdelijke crisisnoodopvang aan de rand van de kern Ubachsberg in Voerendaal. Het terrein aan de Bergseweg 109 wordt voor de duur van maximaal anderhalf jaar (18 maanden) ingericht voor 250 asielzoekers. Dit gebeurt op verzoek van het Rijk en onder regie van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg.

Communicatie

Op vrijdag 27 oktober 2023 nam het College van B&W Voerendaal het besluit om de locatie ter beschikking te stellen voor opvang. De maandag daarna informeerde het college de raad, inwoners, omwonenden, verenigingen en ondernemers in Ubachsberg met een brief of mail. Tevens werd het nieuws gedeeld via de website van de gemeente en de media.

Op dinsdag 31 oktober, donderdag 2 november en maandag 6 november volgden informatiebijeenkomsten. De gemeente, de exploitatiebeheerder IMA en de Veiligheidsregio Zuid-Limburg gaven uitleg aan ruim 350 omwonenden en raads- en commissieleden en beantwoordden vele vragen. De burgemeesters van Sittard-Geleen en Landgraaf deelden hun ervaringen met een crisisnoodopvang. U kunt hier de slides van de presentatie (pdf, 5 MB) bekijken. 

Dinsdag 7 november start de sanering van de grond van het terrein aan de Bergseweg. 

Videoboodschap burgemeester Houben

Meer informatie over de crisisnoodopvang

  • Op onze webpagina www.voerendaal.nl/cno delen we achtergrondinformatie en veel gestelde vragen en antwoorden.
  • Onze omgevingsmanager Krystallia Prins staat voor u klaar. U kunt uw idee├źn delen of vragen stellen over de CNO tijdens een spreekuur in de Burgerij van Ubachsberg. Dit spreekuur vindt vanaf 14 november plaats op dinsdag van 12.00 tot 13.00 uur in de Auw Sjoeel. Zij is ook regelmatig aanwezig bij activiteiten in de Burgerij van Ubachsberg. Tevens kunt u haar bereiken per mail: cno@voerendaal.nl of telefonisch via onze receptie: 045-575 33 99.
  • Voor vragen over de inrichting van de locatie, de populatie of de beveiliging kunt u contact opnemen met de exploitatiebeheerder. IMA is bereikbaar via mail Noodopvangvoerendaal@intelligentsecurity.nl of telefonisch via 06-39546129.
  • Voor het bieden van steun als vrijwilliger, vereniging of ondernemer kunt u ook contact opnemen met exploitatiebeheerder IMA. Zij zijn telefonisch bereikbaar via 06-39546129 of via dit speciale mailadres: dagbestedingvoerendaal@intelligentsecurity.nl.
  • Vlak voor de opening organiseert exploitatiebeheerder IMA een open dag op locatie. Dit zal naar verwachting zaterdag 6 januari zijn. U kunt dan met eigen ogen zien hoe de crisisnoodopvang er uit ziet. Er worden rondleidingen gegeven langs de woonunits, het sanitair en de gezamenlijke ruimtes. Een paar dagen later (maandag 8 januari) trekken de eerste bewoners in.

Voorbeelden locatie CNO in Sittard-Geleen