Duurzaamheidsfestival 2024: Uitreiking eerste Zonnige Zaak oorkonde

Op zaterdag 29 juni 2024 organiseerde de gemeente Voerendaal in samenwerking met EuregioBizz de vierde editie van het Duurzaamheidsfestival Voerendaal. Het festival, met ongeveer dertig stands, vond plaats van 10.00 tot 16.00 uur en trok geïnteresseerde bezoekers. Het evenement stond in het teken van duurzaamheid in de breedste zin van het woord.

De opzet van deze vierde editie verschilde enigszins van voorgaande jaren. Tussen 10.00 en 13.00 uur konden bezoekers diverse locaties bezoeken waar 'duurzame deuren' voor hen werden geopend. De ochtend zat vol activiteiten, zoals een bezoek aan het meest energie-neutrale huis van Voerendaal en rondleidingen over Wijngoed Overst Voerendaal, de Kunrader Steengroeve en het appartementencomplex Klummerhof. In de middag waren er stands en activiteiten bij Kersenbedrijf Jo en Monica Schaepkens, gelegen in Klimmen. Het was een leuke dag vol interactie, inspiratie en informatie, waarbij wethouders Ruud Braun en Harry Coenen in gesprek gingen met jeugdlintje-winnaar Royes Dahdal. Daarnaast overhandigde wethouder Ruud Braun de allereerste Zonnige Zaak oorkonde van Zuid-Limburg aan Kersenbedrijf Schaepkens. Een initiatief vanuit de RES Zuid-Limburg dat lokale ondernemers die investeren in zonnepanelen in de spotlight zet. "Waarom? Omdat ze dit verdienen én omdat we zo anderen kunnen inspireren om hetzelfde te doen", zegt Braun.

De gemeente Voerendaal was zelf ook aanwezig met twee stands. Bezoekers werden geïnformeerd over uiteenlopende duurzaamheidsprojecten binnen de gemeente, zoals Voerendaal-Oost, de warmtetransitie, circulariteit en afvalbeheer. Vanuit toeristisch perspectief werden bezoekers geïnformeerd over de wandel- en fietsroutes in de gemeente Voerendaal, met gratis boekjes beschikbaar gesteld in samenwerking met Visit Zuid-Limburg en het Land van Kalk. Onder het motto "Laat de auto staan, pak de benenwagen" konden bezoekers hun eigen wandelroute tekenen, waarbij de winnaar na afloop van het festival een mand met streekproducten ontving, gesponsord door Visit Zuid-Limburg.

Het Duurzaamheidsfestival werd mooi afgesloten door wethouder Ruud Braun: "Het Duurzaamheidsfestival was wederom een prachtige en succesvolle dag rond het thema duurzaamheid in de volle breedte: betekenisvolle gesprekken gevoerd over (sociale) duurzaamheid, mooie stands en leuke workshops. Ik kijk terug op een heerlijke, zonnige dag. Dat uitte zich nog eens extra in het uitreiken van de allereerste Zonnige Zaak oorkonde. Dat er nog velen mogen volgen!"

Foto's: Stan Keulen