Gemeente Voerendaal tekent overeenkomst met Wildbeheereenheid Voerendaal

Op donderdag 14 maart ondertekende Burgemeester Wil Houben van Voerendaal samen met de Wildbeheereenheid Voerendaal e.o. een dienstverleningsovereenkomst. Het doel van deze samenwerking is het versterken van de veiligheid en leefbaarheid in de mooie buitengebieden van de gemeente Voerendaal.

Binnen de gemeente Voerendaal werken twee BOA's. Een BOA is een buitengewoon opsporingsambtenaar. We hebben in Voerendaal een 'groene' BOA. Deze is werkzaam in het buitengebied. Ook hebben we een zogenaamde 'blauwe' BOA. Deze is werkzaam in de kernen van Voerendaal.

De groene BOA speelt een belangrijke rol in het behoud van de natuur. De groene BOA zorgt voor een veilige en leefbare omgeving voor planten en dieren, en draagt bij aan de educatie en het plezier van bezoekers in ons buitengebied.

In Voerendaal is dit een hele klus, want we hebben verschillende én grote buitengebieden. Ter ondersteuning sloot de gemeente Voerendaal daarom een overeenkomst met de Wildbeheereenheid Voerendaal. Op deze manier hebben we de samenwerking nu formeel vastgelegd zodat de gemeente Voerendaal verzekerd is van extra ogen en oren in het buitengebied. Door de BOA van de wildbeheereenheid Voerendaal aan te stellen als toezichthouder mag deze ook handelen wanneer hij/zij overtredingen van wet- en regelgeving ziet. Bijvoorbeeld bij het constateren van een afvaldumping. Mede door deze samenwerking worden de veiligheid en leefbaarheid in het buitengebied versterkt.