Leerlingen met elkaar in debat bij de gemeente Voerendaal

Op dinsdag 30 januari ontving locoburgemeester Ruud Braun leerlingen van het Sintermeertencollege. De leerlingen waren te gast voor de voorronde voor de Limburgse MEP conferentie 2024. Na een korte introductie werden er debatten gevoerd. De leerlingen begonnen wat terughoudend maar uiteindelijk kwam er een stevig debat op gang. Wethouder Ruud Braun was de voorzitter en als voormalig docent was hij helemaal in zijn element. De schoolambassadeurs Luuk en Luna hebben locoburgemeester Ruud Braun en mevrouw Vantilt geholpen met het selecteren van de beste 8.

Ruud Braun: ‘Ik vind het heerlijk om met de jeugd dit debat aan te gaan. Het is belangrijk dat we jongeren laten kennis maken met de politiek. Ik ben altijd weer onder de indruk van de kennis en kunde van de jongeren die we mogen ontvangen.’ 

HET MEP

Het Model European Parliament (MEP) is een simulatie van het Europees Parlement voor Europese scholieren. Daarmee biedt het MEP jongeren uit de hoogste klassen van het voortgezet onderwijs de mogelijkheid ervaring op te doen met het bedenken van oplossingen voor grensoverschrijdende problemen binnen de Europese Unie. In de rol van ‘Europarlementariërs’ maken de jongeren kennis met het complexe proces van Europese besluitvorming en krijgen ze inzicht in het belang van de samenwerking tussen de verschillende EU-lidstaten.
De deelnemende scholen zijn vrij in het kiezen van het type evenement. Sintermeertencollege  organiseerde dit schooldebat bij de gemeente Voerendaal. Het doel was tweeledig: kennisoverdracht én selectie van de kandidaten die straks hun talenten mogen laten zien tijdens MEP Limburg 2024.