Lux; Magische lichtwandeling / 29 december Voerendaal

Romeinen, Bataven, Germanen en Galliërs komen met artificiële intelligentie tot leven tijdens magische lichtwandelingen in Zuid-Limburg.

Deze kerstvakantie kunnen bezoekers in Heerlen, Meerssen, Maastricht, Simpelveld, Valkenburg en Voerendaal genieten van de magische lichtwandelingen 'Lux'.

De wandelingen vinden plaats van 22 december t/m 6 januari 2024. Er is maar een beperkt aantal plekken beschikbaar waarvoor vooraf reserveren verplicht is. Reserveren kan via www.viabelgica.nl/via/lux/.
De lichtwandelingen starten vanaf 18 uur kwartier tot 22 uur. Elk kwartier vertrekt er een nieuwe groep. Elke tocht varieert in afstand en tijdens de tocht worden de deelnemers verwend met activiteiten van lokale ondernemers en verenigingen:

  • 22 december Meerssen:

Lichtwandelingen van 1,7 kilometer door het centrum vanaf het station, met medewerking van o.a. kunstenaar Wil van der Laan, Romeinse reenactors, SamSam en Conne5t.

  • 27 december Heerlen

Lichtwandelingen van 3 kilometer door het centrum vanaf station Maankwartier, met medewerking van o.a. Royal, Delicious, Outpoet, Thermenmuseum en de Twee Gezusters. Ook is het kerstevent Wintertijd te bezoeken.

  • 28 december Maastricht

Lichtwandelingen van 2,4 kilometer door het centrum vanaf het Mosae Forum, met medewerking van o.a. Vlam Literair Genootschap, Dansschool Reality en Centre Céramique.

  • 29 december Voerendaal

Lichtwandelingen van 3 kilometer door het centrum vanaf het station, met medewerking van o.a. ballet Ritmo, Café de Haas, Kasteel Cortenbach, Romeinse reenactors, enz.

  • 30 december Simpelveld/Bocholtz

Lichtwandelingen van 1,3 kilometer vanaf station Simpelveld met het Miljoenenlijntje naar het centrum van Bocholtz, met medewerking van o.a. heemkundevereniging en One2Dance. Ook is er dan een kerstmarkt

Aanleiding

De partnergemeenten van Via Belgica willen het Romeins verleden nog meer tot leven brengen en beleefbaar maken. Momenteel zijn er al 13 fiets- en wandellussen en een langeafstandsroute van Riemst tot in Landgraaf. Hierop kan men al op verschillende manieren Romeinse verhalen ontdekken, maar nu krijgen een aantal van deze routes ook een meer onderscheidend karakter.

Leven in de brouwerij

Onderzoekster Beatrice de Fraiture verdiepte zich daarom in de 36 bekende Romeinse namen in Zuid-Limburg en onderzocht de archeologische vindplaatsen. Zo wekte ze 8 unieke figuren, van Romeinen, Bataven, Germanen tot Galliërs, in Zuid-Limburg tot leven. Elk met een boeiend en intrigerend verhaal. Tegen wie vechten ze? Met wie trouwen ze? Zijn er intriges? Daarnaast brengt ze de personages in contact met elkaar, maar ook met boeiende karakters over de grenzen heen.

Identificatie met het verleden begint in het heden. Dus elk personage vertelt een verhaal rond een specifiek thema, zoals landbouw, religie, pottenbakkers, handel, enz. Thema’s waarmee de gemeente zich ook vandaag de dag identificeert. Hierdoor kan de belever zich makkelijker verplaatsen in het verhaal van het verleden.

Nieuw Romeins Museum en het Gallo-Romeins Museum

Waar een museum verhalen tot leven brengt in een gebouw, vertelt Via Belgica in het verlengde daarvan het verhaal op de locatie van de archeologische sites. De personages zijn daarom samen met Karen Jeneson, conservator van het Thermenmuseum en Alain Vanderhoeven, onderzoeker Gallo-Romeins Museum, vorm gegeven. Op deze manier kan het personage van Riemst bijvoorbeeld gekoppeld worden aan het Gallo-Romeins Museum.

De toekomst

De magische lichtwandelingen zijn pas het begin. De personages worden voorgesteld en nodigen uit om met hen op pad te gaan door het Limburgse landschap. Tussen 2024 tot 2027 worden 8 nieuwe fiets- en wandellussen ontwikkeld, elk met een eigen podcast. Zo nemen de personages je op spannende en verhalende wijze mee langs de archeologische vindplaatsen.

Via Belgica

De wandelingen worden georganiseerd door Via Belgica, in samenwerking met de partnergemeenten en de provincie Limburg.