Ondertekening convenant Via Belgica 2024-2027
Meer dan 500 jaar lang maakte onze regio deel uit van het Romeinse rijk. Overal verschenen wegen, landgoederen, steden, openbare baden, tempels en grafheuvels in het landschap. We willen dit landschap vol mogelijkheden, waar een deel van onze identiteit vorm kreeg, met elkaar verbinden.
Zeven gemeenten in Nederlands Zuid-Limburg (Voerendaal, Maastricht, Meerssen, Valkenburg, Heerlen, Simpelveld en Kerkrade) gaan opnieuw de uitdaging aan om tussen 2024 en 2027 samen te werken aan het ontsluiten van het Romeinse verleden. En dit met financiële steun van de Provincie Limburg (Nederland). Vorige week werd de convenant Via Belgica 2024-2027 officieel ondertekend in het Thermenmuseum/Het Romeins Museum in Heerlen. Wethouder Guillaume Desling was hierbij aanwezig.
Het project Via Belgica ontstond 20 jaar geleden na een enthousiast gesprek tussen archeologen. Nu zijn ze klaar voor de volgende stap. De thema's onderwijs, wetenschappelijk onderzoek en internationale verbinding worden daarbij meer betrokken.
Via Belgica wil het product in de bredere Euregio op de kaart zetten. Het bestaande aanbod wordt hiervoor verder ontwikkeld door in te zetten op archeologisch onderzoek, het zoeken naar samenwerkingen, participatie en ondernemerschap. Daarbij wil het project evolueren van een wegenproject naar een landschapsproject. Romeinse verhalen situeren zich immers niet alleen rond de Romeinse weg. Dit biedt kansen om het landschap ook zonder grenzen te bekijken, want de Romeinen kenden onze huidige grenzen niet. Er is dus een grote kans om de bestaande Romeinse projecten (Fruitspoor, Via Belgica, Erlebnisraum Römerstrasse, enz.) met elkaar te verbinden en toegankelijk te maken voor een internationale toerist.