Onthulling gedenkplek airstrip Amerikaanse leger bij Cortenbacherveld

Op 26 november 1944 werd een verkenningsvliegtuig door Duitse luchtafweer neergeschoten en crashte in een weiland ten zuiden van Heinsberg(D), vlakbij het gehuchtje Schleiden. Het was een vliegtuig van het type Stinson Sentinel van het 125th. Liaison Squadron van de USAAF. Beide bemanningsleden, piloot Frederick Stoecker en zijn mecanicien William Hunt, kwamen daarbij om het leven.

Samen met de Vrienden van Wijnandsrade, Paul van Zwijndregt en de gemeente Voerendaal is het idee geboren om een gedenkplek te creëren om de gesneuvelde bemanningsleden evenals de overige gevallenen van dit squadron te herdenken.

Als locatie is de vroegere airstrip van het Amerikaanse leger bij Kasteel Cortenbach gekozen. Deze airstrip werd onder meer door het 125th.Liaison Squadron en de Piper Cubs van het 979 FABn. gebruikt.

Precies 79 jaar later, op de dag dat Stoecker en Hunt het ultieme offer voor onze vrijheid brachten, wordt deze gedenkplek in de vorm van een plaquette uit cortenstaal, onthuld. U bent van harte uitgenodigd om deze onthulling bij te wonen.

• Datum : zondag 26 november 2023

• Tijdstip: 12.00 - 12.45 uur

• Locatie: Cortenbacherveldweg, nabij splitsing met het Fereniuspad