Startsein bouw 3 woningen A gen kirk Voerendaal

Op een prachtige locatie aan het Kerkplein in het centrum van Voerendaal maken een voormalig winkelpand en een voormalige horecazaak plaats voor 3 nieuwbouwwoningen én extra openbare parkeergelegenheid aan de achterkant. Gemeente Voerendaal, Linde Project en aannemersbedrijf Koppen Bouw hebben samen met de nieuwe bewoners getoost op de start van de werkzaamheden. Momenteel is Koppen Bouw bezig met het zorgvuldig slopen van de bestaande panden.

In 2018 kocht gemeente Voerendaal het pand van de Marskramer. Een jaar later kocht de gemeente café de Gouden Leeuw. Vanuit de visie van voormalig wethouder Peter Thomas, om het kerkplein in Voerendaal een grondige opknapbeurt te geven, zijn de panden aangekocht. Dit was mogelijk dankzij financieringen vanuit de Regio Deal Parkstad Limburg door Parkstad Limburg, Provincie Limburg en het Rijk.

De panden verkeerden niet in de beste staat en opknappen was geen optie. In 2020 zijn enkele projectontwikkelaars uitgenodigd om deel te nemen aan een marktoriëntatie voor deze twee panden. Daar kwamen een aantal ideeën uit voort, zoals het realiseren van drie grondgebonden woningen met aan de achterzijde eigen parkeerplaatsen en ook openbare parkeerplaatsen. De gemeente heeft daarna een openbare verkoop procedure gestart waar ontwikkelaars zich op konden inschrijven. Daaruit is Linde Project geselecteerd als ontwikkelaar. Een ontwikkelaar die bekend is in Voerendaal: Zij hebben onder andere de kerk in Kunrade (een IBA project) mee ontwikkelt.