Verduurzaam uw buurt samen met uw buren

Vanuit een samenwerking tussen IVN Natuureducatie en de gemeente Voerendaal is het initiatief ‘Duurzame buurten Voerendaal’ ontstaan. Met deze actie willen wij buurtverenigingen en bewoners de kans geven om de kwaliteit van de leefomgeving in buurten te verhogen door vergroening en duurzame ingrepen. Het IVN en de gemeente Voerendaal hopen hiermee Voerendaal een duurzame impuls te geven. Wij hopen op veel enthousiasme en medewerking.

Buurtverenigingen zijn om hulp gevraagd

Het IVN en de gemeente Voerendaal vragen de buurtverenigingen in de gemeente Voerendaal om mee te doen aan het project ‘Duurzame buurten Voerendaal’. Wij hopen dan ook dat het de buurtverenigingen lukt om hun buurtgenoten enthousiast te maken. Buurtgenoten moeten voor 15 juli het aanvraagformulier invullen en maken zo samen kans op gratis producten (een regenton, tuiny pakketten met planten, waterplanten voor een poel of een opruimpakket). Hoe meer buurtgenoten producten aanvragen, hoe groter de kans dat het IVN en de gemeente producten komen uitdelen in de buurt.

Inwoners maken kans op tuinproducten om te verduurzamen

Uiteindelijk maken zes buurtverenigingen kans op het ontvangen van twaalf gratis producten met hierin de keuze uit diverse tuinpakketten en regentonnen. Ook worden er Maas Cleanup opruimmaterialen zoals prikkers en zakken verdeeld onder de bewoners. De materialen worden verdeeld onder de zes buurtverenigingen met de meeste aanvragen door buurtbewoners. 
Buurtbewoners kunnen een aanvraag doen via dit formulier. De samenstelling van de producten wordt bepaald op basis van waar de meeste vraag naar is.

Eerste planten al aangeboden bij inwoners

Als aftrap voor dit initiatief hebben wethouder Pierre Verbraak en beleidsadviseur Karin van Steenwijk-Bolle, samen met Sylvia Spiertz van het IVN,  een eerste pakket planten aangeboden aan de heer en mevrouw Sturmans uit Ubachsberg. Zij zijn enthousiast en willen het initiatief gaan bespreken met hun buurtvereniging. Zij hebben al gras in hun voortuin, maar willen er graag meer planten aan toevoegen. Een meer bloemrijke plek zorgt ervoor dat vlinders en bijen het hele seizoen nectar vinden. En zo helpen zij met een relatief kleine inspanning de biodiversiteit enorm vooruit.

Zo helpen de leden van de buurtverenigingen om hun buurt te verduurzamen.

Hoe werkt het?

Meedoen – > Buurtgenoten worden opgeroepen om zich aan te melden:
►   Aanmelden kan tot uiterlijk 15 juli 2023

 Beoordelen -> bekendmaken en bestellen:
►   Tussen 15 juli en 1 september beoordelen het IVN samen met de gemeente de aanvragen.
►   Na 1 september maken wij de winnende buurtverenigingen en bewoners bekend.

►   Na 1 september bestellen wij de producten en bereiden wij een gezellige dag voor waarop wij de gewonnen producten uitreiken aan zes buurtverenigingen en de bewoners.

Aan de slag –> uitreiking producten op zaterdag 25 november:
IVN en gemeente Voerendaal organiseren een gezellige dag waarop we de producten uitreiken.

 Bonus –> maak kans op een Voedselbosje:
De buurtvereniging met de meeste ingevulde aanmeldformulieren maakt kans op het winnen van een Voedselbosje voor in de buurt. Dit voedselbosje is 10m2 en wordt samen met IVN Natuureducatie en de gemeente Voerendaal aangeplant. De locatie wordt afgestemd met de gemeente.

 Welke producten zijn er straks te verdelen?

·        Regenton: Regenton houten model 50 liter | Vos Kunststoffen
·        Tuiny pakketten: Alle Tuiny Producten | IVN Natuureducatie (Tuiny Forest, Tuiny Poel, Tuiny Bloeipakket en Tuiny Haag)
·        Opruimpakket: Maas Cleanup opruimpakket (zakken, handschoenen en prikkers)