Werkzaamheden spoor door dassenburchten

Ten oosten van station Voerendaal zijn bij het spoor dassenburchten aanwezig. Deze burchten bevinden zich in het spoortalud. Hierdoor wordt het spoor instabiel. Om gevaarlijke spoorverzakking te voorkomen, moeten we deze dassenburchten weghalen.
ProRail start daarom maandag 17 juli met werkzaamheden aan het spoor.

Ontheffing

ProRail ontvangt komende dagen hiervoor vanuit het oogpunt van veiligheid een ontheffing van het RVO. Om de effecten voor de das zo veel mogelijk te beperken is onze werkwijze afgestemd met een dassenspecialist. Het werk gebeurt onder begeleiding van een ecoloog. Dat doen we in drie fases. In de eerste fase gaan we de spoorberm maaien, wildcamera’s plaatsen en gaas neerleggen. We kunnen hierdoor goed zien of er nog dassen aanwezig zijn in de burchten. Hierna plaatsen we kleppen op de in- en uitgangen van de burchten. Dassen kunnen de burchten dan nog wel verlaten, maar niet meer terug naar binnen. Ervaring leert dat deze ontmoedigingsperiode lang genoeg is voor de dassen om in de directe omgeving een veilige plek te vinden. In de laatste fase gaan we het spoor deels weghalen en het spoortalud afgraven. Hierna herstellen we het talud en bouwen we de sporen terug.

Werkzaamheden

De werkzaamheden starten maandag 17 juli en duren tot uiterlijk vrijdag 25 augustus. Er wordt alleen overdag gewerkt tussen zonsopgang en zonsondergang. Tijdens de werkzaamheden slaat ProRail bouwmaterialen op bij de parkeerplaats van station Voerendaal. Vanaf deze locatie worden materialen op het spoor gezet om zo naar de bouwlocatie te rijden. 

Afsluiting Rijwielpad Terworm

Om de werkzaamheden veilig uit te kunnen voeren, wordt tijdens de werkzaamheden vanaf 1 augustus een deel van het Rijwielpad Terworm afgesloten. Er worden tijdig borden geplaatst om de afsluitingen aan te kondigen.

Gevolgen voor het treinverkeer

Tijdens de werkzaamheden (vanaf dinsdag 1 augustus) rijden er bussen in plaats van treinen. Wilt u reizen met het OV? Kijk dan voor actuele reisinformatie op arriva.nl/reisplanner . Of raadpleeg 9292 voor een reisadvies op maat, via 9292.nl of telefonisch 0900 – 9292 (€0,90 per minuut).

Heeft u vragen?

Heeft u vragen over de werkzaamheden? Neemt u dan gerust contact met ProRail op. U kunt hen bereiken via www.prorail.nl/contact. Of bel 0800 - 776 72 45 (gratis). Dat kan doordeweeks tussen 8.00 uur en 17.30 uur en bij noodgevallen of ernstige overlast natuurlijk ook buiten kantoortijden. Prorail heeft aan de buurtbewoners een brief gestuurd om hen te informeren.